(geen) Individualisering


Ik liet me onlangs bijpraten door een nieuwslezer over de individualisering in de sport. Dus ook in het wielrennen. Het klonk allemaal vrij aannemelijk en ook zijn bronnen leken me betrouwbaar. Dat mag je ook wel verwachten van de NOS. Het was een eenzijdig gesprek want op de radio en ik ken hem niet persoonlijk en hij mij al helemaal niet. Afijn, individualisering kun je in drie woorden uitleggen: ikke, ikke, ikke. Verder kwam het erop neer dat we nog steeds lekker sportief bezig zijn, maar dat het niet uit cijfers van sportbonden blijkt. We zijn actief zonder lidmaatschap en doen het helemaal zelf. Hier en daar in groepjes mede-individuen en aangemoedigd door een slimme app op de telefoon. En wie het zich kan veroorloven, heeft een personal trainer. Die business loopt hard!

Bij mij kwam het niet als nieuws binnen omdat ik mezelf zie als pionier op het gebied van individualisering in het wielrennen. Sterker nog, ik ben nog nooit bij een wielervereniging geweest. Mijn fietsende vrienden ook niet en mijn fietsvrienden om verschillende redenen ook niet of niet meer. Ik had het wel gewild. Toen ik verhuisde naar Den Bosch was dat het eerste waar ik naar zocht; een wielervereniging om bij aan te sluiten. Net als vele anderen kwam ook ik er achter dat de hele stad Den Bosch geen wielervereniging heeft. Dus iedereen die naar hier verhuist en zijn lidmaatschap opzegt in zijn vorige woonplaats maar trouw blijft aan de sport, is onbewust aan het individualiseren. Op deze manier vind ik het niet echt NOS-nieuws waardig. Maar goed, wie ben ik als individu?

Gelukkig bestaat er in Den Bosch wel een bij geen enkele sportbond aangemelde club met de toepasselijke naam Wielerclub Den Bosch. Opgezet door twee individuen die voor iedereen die wil meedoen wintertraining organiseren. Zonder verplichtingen lekker je rondje fietsen. Gratis. Iedere zaterdag weer. Soms met drie, soms met tien en vaak nieuwe gezichten. Trainingsmethodes, materiaalkeuzes, toertochten; ervaringen worden gedeeld. De ‘club’ is eigenlijk een netwerk en telt inmiddels 105 leden die afhankelijk van het weer ook nog actief zijn. Afspreken gebeurt via Facebook. En dat is tevens de kracht van onze sport. (Qua ledenaantal is de KNWU de op vijfentwintig na grootste sportbond van Nederland, maar qua volgers en likers op sociale media is het de op één na populairste sport). Ik maak er als sociaal kudde-individu dankbaar gebruik van en als ze me vragen bij welke vereniging ik zit, schep ik graag op over mijn personal trainers.

Zaterdag training Wielerclub Den Bosch
Vaste ronde op zaterdag. 75 Km duurtraining in de wintermaanden & voorjaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s