Campagnolo, of Campa no go?


Na 7500 kilometer was het dan zo ver: mijn remblokjes waren aan vervanging toe. Een simpel klusje dat iedereen, zelfs met twee linkerhanden, zelf kan uitvoeren. Ik ook dus. Na een snelle blik op de remklauw waren Hein en ik het eens dat er een schroefje ontbrak voor de bevestiging. “Had alles maar met Shimano laten afmonteren” en “Stomme Italianen” was het commentaar waar ik het mee moest doen.

Hoewel ik vaak hetzelfde denk, spreek ik het nooit hardop uit. Ik heb een Italiaanse fiets en die monteer je Italiaans af. Campagnolo dus. Of ”Campa” zoals wij Campagnolo-gebruikers zeggen. Er zijn zoveel redenen om Campa te verkiezen boven Shimano. Want behalve dat het veel mooier klinkt (je zou het kunnen zingen), het een rijke historie heeft (Shimano ongeveer dezelfde maar dan aan de andere kant van de wereld én is twaalf jaar ouder, maar dat weet niemand), en alle groten der aarde wonnen met Campa (tegenwoordig enkel bij wijze van uitzondering) is natuurlijk het allerbelangrijkste dat het voor een mooiere afwerking zorgt en dus geen lullig schroefje in je remblokje heeft.

Fijn dus, dat je voor zo’n simpele ingreep je fiets niet hoeft weg te brengen. In het kader van ‘support your local bikeshop’ heb ik de remblokjes wel bij ‘mijn’ winkel gekocht. Daar was het ‘mijn’ fietsenmaker die me waarschuwde dat het wel eens een lastig klusje kon worden, “Campa hé”.

Het is me gelukt. Vanzelf ging het niet. Ik gebruikte wat Dreft voor het betere glijwerk (ze zitten in de klauw geschoven, maar inmiddels dus muurvast) en een schroevendraaier om het glijwerk op gang te brengen (en ik had ‘m al klaarliggen omdat ik Shimano gewend was). Nadat ik te weinig Dreft en te veel kracht gebruikte, heb ik mezelf vakkundig met de schroevendraaier neergestoken. Omdat ik al op de helft was, besloot ik na wat medische verzorging door te zetten. Niet veel later beleefde ik een moment van eureka en was het gelukt.

Na vandaag kan ik trots melden dat zelfs als je twee linkerhanden hebt,  je ook remblokjes van Campagnolo kunt vervangen. Mán wat heb ik gevloekt!

campagnolo-logo-1948

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s