Een opmerkelijke carrière move


Een Sloveense schansspringer, schrijver en journalist Thijs Zonneveld, en Renze ‘De Bunzing’ Jöris.  Ze hebben iets gemeen: Allen zijn hoofdrolspeler in een (al dan niet afgeronde) geruchtmakende wielertransfer. Een overzicht:

Op het allerhoogste niveau baarde Team LottoNL Jumbo opzien met het aantrekken van de Sloveen Primoz Roglic. De vijfentwintigjarige klimmer komt over van het Sloveense Adria Mobil dat uitkomt op het Continentale niveau, zeg maar de derde divisie. Hij won dit jaar het eindklassement van de Ronde van Azerbeidzjan, Ronde van Slovenië en werd tweede in het algemeen klassement van de Ronde van Kroatië. Opmerkelijk aan deze transfer is dat Roglic pas sinds kort wielrenner is; eerdere successen behaalde hij namelijk als schansspringer, waaronder de wereldtitel bij de junioren voor landenteams. In 2011 stopte hij met schansspringen na een zware val en in 2013 werd hij beroepswielrenner.

Twee niveautjes lager was er de verrassing in de persoon van journalist, schrijver en ex-wielerprof Thijs Zonneveld. “Ik heb gemerkt dat ik met relatief weinig training een acceptabel niveau kan halen en – belangrijker nog – dat ik er een hoop lol in heb.”  In 2007 stopte Zonneveld als wielrenner maar voor het seizoen 2016 tekende hij bij het continentale team Parkhotel Valkenburg. De 35-jarige voormalig ex-beroepswielrenner hield zich de laatste jaren onder andere bezig met strandraces en zal komend jaar geen volledig programma rijden, maar als joker worden ingezet.

Weer een paar niveautjes lager is er nog een joker. Als verdienstelijk lid van WHKW besloot Renze Jöris (ook bekend als de Bunzing) in 2015 op 36-jarige leeftijd dat hij wielrenner is: “Ik heb gemerkt dat ik met een relatief hoge hartslag een acceptabel niveau kan halen – en belangrijker nog – dat ik thuis weg ben”. Vanwege een doorlopend contract lijkt hij niet naar TWC Asten te verhuizen, hoewel er al wel contacten gelegd zijn. Ook de nieuw te vormen ploeg “Kappers Totaal” ziet in hem een serieuze segmentenkiller en wil – als alles goed gaat bij de licentiecommissie – dit kalenderjaar nog met hem om de tafel. Mocht een avontuur als wielrenner op het allerlaagste niveau op niets uitlopen, overweegt De Bunzing een carrière als schansspringer.

KTT9 (1)

Een gedachte over “Een opmerkelijke carrière move

  1. Van een interne bron heb ik vernomen dat e.e.a. geheel, zoals in de formule 1, afhangt van hoeveel Euro’s de Bunzing meeneemt om een fietszadeltje binnen het team te bemachtigen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s