Vuelta a España: de truien


De komende weken staan in het teken van de Vuelta. De minste van de grote drie maar zeker niet oninteressant. Terwijl de herinneringen aan de Vuelta niet bepaald uitnodigend zijn om er eens goed voor te gaan zitten:

  • De brede asfaltwegen zijn minder spectaculair dan de gravelpaden in de Giro.
  • Over de dorre vlaktes als achtergrond, met hier en daar een olijfgaard, valt minder te vertellen dan de kastelen die uitgebreid in beeld komen tijdens de Tour.
  • De hitte, daar hebben de renners onderhand wel genoeg van en het publiek is bezig met de siësta. De mensenmassa langs de kant is nauwelijks massa te noemen.
  • Oleg Tinkov bood al eens een miljoen euro als Froome, Contador, Quintana en Nibali alle drie de grote ronden zouden rijden om zo een interessantere strijd te krijgen die het hele seizoen doorgaat. Dat is nog niet gebeurd maar het deelnemersveld is qua klassementsrenners erg sterk bezet. Voldoende reden voor een korte voorbeschouwing dus.

De truien
Waar andere jaren vooral renners meedoen omdat ze een mislukte Tour achter de rug hebben, zich in vorm rijden voor het WK, of Spaanstalig zijn, lijkt het dit het dit jaar spannender dan ooit te worden in de strijd om het rood. De leiderstrui voor het algemeen klassement is rood, al vijf jaar. Het refereert naar alle Spaanse successen in de sport. Die zijn in de rode landentricots behaald. Ook als er geen succes behaald wordt, dragen Spaanse sporters een rood tenue. Vroeger was de leiderstrui geel, wit, oranje en goud. Nu dus rood, onthouden!

vuelta trui

De beste sprinter wordt, net als we kennen uit de Tour, gehuldigd in het groen. Hoewel, het zou zomaar een klimmer kunnen zijn die deze trui na drie weken koersen wint. In 2012 won John Degenkolb als sprinter vijf etappes. Ronderenners Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, en Alberto Contador stonden toen na drie weken op plek één, twee en drie van het eindklassement om de groene trui. Ook Bauke Mollema won de groene trui al eens. In 2011 behaalde hij 13 top-15 plaatsen dat hem punten opleverde voor dit nevenklassement. Om zijn groene trui in Madrid veilig te stellen, mengde de Nederlandse klimmer zich in de laatste etappe in de massasprint en finishte als negende.

De leider in het bergklassement krijgt de bolletjestrui, ook net zoals in de Tour. Deze trui is er al sinds de eerste Ronde van Spanje van start ging in 1935, maar is er in de huidige kleurstelling minder lang. Na een aantal kleurwijzigingen (het was rood, geel en groen geweest) is het sinds 2010 wit met blauwe bollen. Je ziet overigens meer klassementsrenners hoog in de stand om de groene trui, dan om de bolletjestrui. Dat heeft vooral te maken met dat iedere aankomst evenveel sprintpunten toegekend krijgt, en deze uitvoering slechts vier ‘vlakke’ etappes kent. Overigens kun je beter de bergtrui winnen dan de puntentrui. Na iedere huldiging krijgt de drager van zowel de berg- als puntentrui €100.- bijgeschreven. Maar wie na 21 etappes in deze nevenklassementen leidt, krijgt respectievelijk  €13000.- en €11000.- op zijn rekening gestort.

Dan is er nog de witte trui, net als in de Tour. Maar, de Vuelta kent geen jongeren klassement. In de Vuelta draagt de leider van het combinatieklassement de witte trui. Deze trui zal je niet vaak om de schouders van de rechtmatige eigenaar zien. Het is namelijk een optelsom van de positie in het algemeen-, punten- en bergklassement. De Vuelta heeft veel aankomsten bergop en hierdoor is het vaak de leider in het algemeen klassement die dus in de rode trui het combinatieklassement wint.

De renners
Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Mikel Landa, Joaquim Rodriguez, Tejay van Garderen, Domenico Pozzovivo, Chris Froome, Pierre Roland: het zijn zomaar wat namen die op de startlijst prijken. Iedere groteronde zou vooraf tekenen voor deze top-10, in welke volgorde dan ook. Mooi, veel grote namen dus, maar wie doen er nog meer mee?

Daarover komende week meer. Net als in de aanloop naar de Tour heb ik een aantal renners uitgekozen die de moeite waard kunnen zijn om te volgen.

vuelta 2015

Speel tijdens de Vuelta a España mee met het Cycling Story Koersspel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s