Nachtkaarsen


Laatst kwam ik bij het opzoeken van uitslagen uit bij Jens Mouris, voormalig renner van onder andere Vacansoleil en Orica-GreenEdge. Toen ik me afvroeg hoe het met hem zou gaan, kwam ik erachter dat hij wel heel veel gelijkenissen vertoont met een vriend van mij.

Jens Mouris

Jens Mouris is van maart 1980, gaat met zijn lengte ruim over de meter negentig heen en heeft momenteel meer haar op zijn kin dan op zijn hoofd. Zijn specialiteit was tijdrijden, zo won hij eens de ploegentijdrit in de Tirreno. Twee keer reed hij een grote ronde: de Vuelta van 2009 en de Giro van 2013, waarin hij voor Matthew Goss knechtte. Hij zou definitief stoppen, nooit meer het podium op om de startlijst te tekenen, maar stelde dat uit om nog één keer te knallen. Hij tekende voor een paar maanden bij Roompot-Nederlandse Loterij om er het voorjaar te rijden en Parijs – Roubaix werd rood omcirkeld. Een trainingsachterstand als gevolg van ziekte verpestte zijn voorjaar en of hij nu alsnog gestopt is, weet ik eigenlijk niet. Er is geen nieuwsbericht aan gespendeerd maar dat zegt natuurlijk niet alles. Ook geen bericht wanneer hij zijn volgende koers rijdt. Het is inmiddels juni en dit jaar staat er zes keer DNF (did not finish) en een keer DNS (did not start) achter zijn naam. Zijn laatste koers is van meer dan een maand geleden.

Een vriend van mij

Nu dan die vriend van mij. Hij is van maart 1980, gaat met zijn lengte ruim over de meter negentig heen, heeft momenteel meer haar op zijn kin dan op zijn hoofd. Zijn specialiteit was tijdrijden, zo reed hij eens in een ploegentijdrit de naar hem vernoemde omloop binnen het uur. Twee keer reed hij een grote ronde: Rundum der Hauntaller Turm in 2014 en de Freedom Ride van 2017, waarin hij Dylan Groenewegen voor hem liet knechten. Hij zou definitief stoppen, nooit meer op zondag met ons, maar wilde nog één keer knallen. De Mont Ventoux werd met grote rode letters in de agenda gezet. Een trainingsachterstand als gevolg van … Een trainingsachterstand riep de nodige vragen op. De Ventoux, daar fiets je niet zomaar tegenop! Het werd hem afgeraden, later ook op medische gronden. Of hij nu alsnog gestopt is, weet ik eigenlijk niet. Er is geen appje aan gespendeerd maar dat zegt natuurlijk niet alles. Ook geen bericht wanneer hij zijn volgende koers rijdt. Het is inmiddels juni en dit jaar staan er zes ritten genoteerd op Strava. Geen DNF, wel een DNS voor de Ventoux achter zijn naam. Zijn laatste koers is van meer dan een maand geleden.

Ik heb begrepen dat ze nog wel actief blijven, wat dat ook mag betekenen, maar stoppen op het hoogtepunt zit er niet meer in. Achter zijn naam schrijf ik vanaf vandaag “aka Jens Mouris 2”. Geen Ventoux, maar dit heeft hij dan wel mooi gepresteerd, die vriend van mij.

 

Bestel hier 

Een gedachte over “Nachtkaarsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s