KOMkommertijd


Heerlijk, twee weken vrij; dagen opmaken. Maar wat te doen? Er is geen koers op tv! Het is de periode na de Ronde van Zwitserland en ook na de Ronde van Occitanië. Het wachten is tot de Tour begint. In zo’n beetje alle landen worden momenteel de Nationale Kampioenschappen verreden. Behalve in Australië. Daar doen ze dat in januari; je kan het maar gehad hebben. Een tijdrit en een wegwedstrijd, twee koersen, niet meer dan dat. Maar wel uitgesmeerd over meer dan een week en op meerdere locaties. Dat schijnt organisatorisch noodzakelijk te zijn. Het is komkommertijd in het wielrennen.

Nu ik niet voor een spannende etappe thuis hoef te blijven, besluit ik zelf te gaan fietsen. Ver weg van de thuissegmenten; het wordt een uitwedstrijd. Ik zoek een vriend op die mijn idee bij hem te komen fietsen toejuicht. Voorzichtig vraagt hij me om mee te gaan. Op de scooter, als dat niet te demotiverend is. Demotiverend? Een uitstekend plan. Hij zou me uit de wind kunnen houden, ik heb nog nooit achter een scooter getraind. Wel eens het geluk gehad dat ik er een bij kon halen, maar da’s toch anders.

“Welke snelheid kan ik aanhouden?” Tja, goeie vraag. Ik bedenk me dat de bekers op Strava als een tsunami mijn rit zal overspoelen. Dat ik in één rit vaker de KOM zal zijn dan ik de afgelopen jaren bij elkaar geweest ben. Zou dat wel eerlijk zijn? Ja, want ik heb zelf moeten trappen. Nee, want ze zijn behaald door te stayeren. Het argument waarom het niet eerlijk behaald wordt, is te verdedigen. In een wedstrijd worden segmenten aan gruzelementen gereden. 90% van het peloton is aan het stayeren. Weliswaar niet achter een scooter, maar het effect is hetzelfde.

Ik wil er achteraf geen gedoe om. Geen discussie over het al dan niet uitzetten van de segmenten op Strava en niemand de pushmelding laten bezorgen waarin staat dat ik het beter heb gedaan. “Doe maar veertig”, antwoord ik, wetende dat de analoge teller een foutmarge bevat en het resultaat naar beneden wordt gecorrigeerd.

Geen bekers, geen KOM, wel nadenken over dit onderwerp. Het is dan ook komkommertijd.

Bestel hier 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s