Een vriendelijke bel


In een artikel geschreven door Ton de Jong over (te) volle fietspaden (“Strijd op het volle fietspad”, te lezen op Blendle) is te lezen dat eerder bedachte oplossingen voor het groeiende probleem reeds van tafel waren geveegd. De overvolle paden zorgen voor ongelukken en irritaties. Irritaties over en weer. Vaak onterecht, maar toch werd er, overal waar het artikel gepubliceerd werd, druk gereageerd door lezers. Er waren veel irritaties te bespeuren in de reacties en dat is juist wat de auteur probeert weg te nemen. Dat kan met een stukje verdraagzaamheid; we zijn toch zo’n tolerant volk?

Elkaar waarschuwen voor naderende obstakels als een paaltje of langzamere fietsers, wordt door wielrenners onderling vrij luidruchtig gedaan om zeker te zijn dat het boven de rijwind uitkomt. Langzame fietsers en voetgangers ervaren dat veelal als asociaal en of er tegen hen wordt geschreeuwd. In het artikel werd een vriendelijk belsignaal geopperd om een deel van het probleem en een stuk irritatie weg te nemen. Ik vraag me af of je de fietsbel überhaupt op de beoogd vriendelijke manier kunt gebruiken.
Regelmatig gebruik ik mijn bel als waarschuwing voor fietsers die ik ga inhalen. Het gevolg is vaak dat als men van de eerste schrik bekomen is, er over de schouder gekeken wordt naar wat eraan komt (waarschijnlijk een fietser die wil passeren). Omdat erg veel mensen deze technische manoeuvre niet beheersen gaat dit vaak gepaard met een bijna val naar links. Soms volgt er nog een toegift in de vorm van de vraag of het nog asocialer kan.
Of je belt om een wandelaar met loslopende hond te attenderen dat je in aantocht bent. Loslopende honden zijn een onvoorspelbare factor en het baasje kan reageren door de hond bij zich te roepen indien onvoldoende afgericht. Als reactie daarop in de baan van de fietser gaan lopen, armen spreiden (niet om je te gaan omhelzen), de confrontatie opzoeken en terloops duidelijk maken dat je té nadrukkelijk gebeld hebt, is waar je het mee moet doen. Gelukkig niet altijd standaardreacties maar het gebeurt. Dit recente voorbeelden uit mijn omgeving en waarschijnlijk voor vele herkenbaar.

Ik heb eens in Italië gefietst. Ook autogereden overigens. Als je niet beter wist zou je denken dat de meeste Italianen niet goed bij hun hoofd zijn. Alsmaar dat stresserige getoeter, dat kan toch niet goed zijn voor de bloeddruk? Doe toch niet zo opgefokt! Uiteindelijk is het een vrij beschaafde manier om anderen duidelijk te maken dat je eraan komt wanneer de situatie erom vraagt. Dus voor je eigen en andermans veiligheid. Claxonneren kan ook makkelijk met claxonneren worden beantwoord, alleen moet je die taal dan wel begrijpen. Niet dat je als dorpsidioot met de tong uit de mond lekker een middagje rond mag toeteren, nee je brengt een boodschap over; één van algemeen nut. Geen Italiaan die een medeweggebruiker naar de keel vliegt als er verkeerd getoeterd is. Zo ook met het fietsen. Niemand maakt zich druk om volle fietspaden; fietspaden moeten sowieso nog worden uitgevonden. Daar stopt de automobilist om je een duimpje te geven zodra de weg wat oploopt en je op je fiets passeert. Wandelaars staan stil om je aan te moedigen zodra je hijgend voorbij komt. Voor de meeste een gewoonte, je doet in hun ogen hetzelfde als alle groten der aarde eerder deden en dat verdient respect. Bartali, Coppi, Pantani, je fietst, je bent een held. Vinden ze daar.

Nu verwacht ik deze extreme behandeling niet te krijgen als ik mijn rondje in Nederland fiets. Hoeft ook niet, maar dat gemekker over dat wielrenners een gevaar op de weg zijn, mag van mij wel wat minder. Vriendelijker dan normaal de fietsbel gebruiken is lastig. In het kader van verdraagzaamheid is het misschien voor sommigen goed te weten dat bel noch claxon per definitie gebruikt wordt om “klootzak” in morse te zenden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s