Winnen!


Iedere grote wielrenner heeft een naar hem vernoemde toertocht. Zo ook Peter Winnen. 17 mei was de Peter Winnen Classic, een NTFU toertocht met afstanden tot 145 kilometer. Met start en finish uiteraard in Ysselsteyn, het dorp waar hij vandaan komt. Winnen was een groot wielrenner in de jaren tachtig, met onder andere twee keer de overwinning in de Tour op de Alpe d’Huez. Dat was van voor mijn tijd. Ik herinner me niets aan beeld van zijn prestaties. Waarschijnlijk omdat toen ik de eerste beelden van de Tour zag, Peter al op zijn retour was. In die tijd dacht ik dat de Tour zo’n beetje de enige koers van het jaar was en mijn eerste wieler-herinneringen komen dus uit de Tour. Ik herinner me vooral de massasprints, met zijn allen langs elkaar en Jean-Paul van Poppel die dan wint.

En Gert-Jan Theunisse met zijn lange haar die eigenlijk Geert-Jan heet maar dat een hockeynaam vond. Althans, dat dacht ik me te herinneren uit een interview met hem dat toen in de Veronicagids stond. En Fignon, met zijn paardenstaart waar hij eigenlijk al te kaal voor was. Maar van Peter Winnen herinner ik me dus niks.

Wel een coole naam; Winnen. Wist je dat er een Colombiaan naar hem vernoemd is? Winner Anacona is zijn naam en ook nog professioneel wielrenner. Door een foutje bij de aangifte werd het Winner, dat internationaler is dan Winnen. Winnen kun je vooral in Nederland en België, Winner ben je wereldwijd. Overigens, zijn tweede naam is Andrew, naar Andrew Hampsten. Net als Winnen een groot wielrenner en winnaar van een Touretappe op de Alpe d’Huez. Niet echt een traditioneel Colombiaanse naam, maar als je in Colombia geboren wordt en vernoemd bent naar een Nederlandse en een Amerikaanse wielrenner en vervolgens word je beroepswielrenner… wat moeten zijn ouders gelukkig zijn. Zouden die nu een vakantiehuisje hebben op “de Nederlandse Alp”?

Winner is momenteel in koers, Winnen al lang niet meer. Hij is nog wel betrokken bij de organisatie van zijn eigen tocht, waarbij een deel van het inschrijfgeld naar een goed doel gaat. In het verleden was dat een organisatie die in Afrika het wielrennen ondersteunt en op een hoger plan probeert te brengen. Wie weet staat er in de toekomst een Winner uit Afrika op de startlijst van de Tour. Vernoemd naar Peter Winnen als dank voor het Afrikaanse Fietsplan. Ik ben benieuwd, maar ik verwacht ook hier me niks van te zullen herinneren als het zover is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s