AERODYNAMIK


Het leukste deel van wielrennen is misschien wel de beginfase. Je hebt een oude fiets geregeld, hijst je in je eerste strakke broekje en voelt met je duim of er voldoende lucht in de bandjes zit. Niet te hard, ze zijn zó dun … dadelijk klapt ie nog! En weg ben je, voor een helletocht van wel dertig kilometer maar je rondt het af op ongeveer vijftig. Later besluit je dat je het leuk vindt en ermee doorgaat. Je gaat je verdiepen in het materiaal, er komt een nieuwe fiets en je stelt jezelf doelen die je weer bijstelt. Ondertussen zijn er meer vrienden die hetzelfde zijn gaan doen. Je wisselt ervaringen uit, gaat met elkaar fietsen en je ergert je kapot aan elkaar; genieten!

Je fietst nog een rondje, pakt een terrasje en oh wat gezellig. Tot volgende week! Afstanden worden groter, terrasjes overgeslagen, de fietsen mooier. Je wordt slimmer en ontdekt dat je het lekkerste voor het laatst moet bewaren. Je leert je lichaam kennen, waant je een ervaren fietser, app geïnstalleerd, er zit een banaan in je achterzak.
Je denkt aerodynamisch, droomt van de perfecte waaier en met al je zelf opgedane kennis ga je kop over kop fietsen.

Je weet dat dát mislukt is wanneer je vanuit laatste wiel op kop wordt geschreeuwd. Vanuit het laatste wiel op kop is suïcide. En ridicuul. Ik zat dus in het laatste wiel, verloor een korte discussie en nadat iedereen zichzelf gesloopt had door op deze manier en ook nog plankgas de kop over te nemen, kreeg ik alsnog gelijk. Gelukkig. Sowieso het “uit de wind fietsen” is iets wat maar moeilijk op gang komt bij ons. Met z’n tweeën half achter één, bij zijwind recht erachter of in je eentje tussen de twee voor je. Die dertig procent voordeel bij juiste uitvoering heeft bij ons nog nooit iemand gehaald.

Vorige week wist ik kaartjes te bemachtigen voor het concert van Kraftwerk in Utrecht, de avond voor de Tour van start gaat. De robotmuziekgroep rond Tour-freak Ralf Hüttler bracht in 1983 de single Tour de France op vinyl uit en twintig jaar later het album. Dit album wordt nu volledig en live gespeeld, inclusief Aerodynamik dus en met 3D-show. Dichterbij een goed uitgevoerde waaier dan die van Kraftwerk zal ik waarschijnlijk nooit meer komen, maar zondag gaan we het gewoon weer proberen!

 

Een gedachte over “AERODYNAMIK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s