Ga toch staken!


De Franse spoorwegmaatschappij SNCF dient een aanklacht in naar aanleiding van het oversteken van een overweg met gesloten spoorbomen tijdens Parijs – Roubaix. Onduidelijk is nog of ze de organisatie of de renners aanklagen, maar aanklagen gaan ze; ze zijn boos!

Normaliter zouden de overtreders uit koers genomen worden. Dat gebeurde niet; de koers werd in het peloton, waar het incident zich afspeelde, geneutraliseerd. Het gevolg hiervan was dat renners mochten finishen die eigenlijk gediskwalificeerd zouden zijn. Het was al eens eerder gebeurd. In 2006 werden Leif Hoste, Peter Van Petegem en Vladimir Gusev gediskwalificeerd omdat ze de slagbomen negeerden, maar deze keer besliste de wedstrijdleiding dus anders. Dat de Franse kampioenstrui prominent op het spoor aanwezig was, heeft hier natuurlijk niks mee te maken. Als reden werd onder andere gegeven dat het niet mogelijk was alle illegaal overstekende renners te identificeren. Daarbij werd het voorval gebagatelliseerd door te stellen dat het onmogelijk is voor een peloton op snelheid om binnen tien meter stil te staan. Kwats natuurlijk; de waarschuwingssignalen gingen ruim van tevoren af en er was ruime tijd om te remmen. Het merendeel van de overgestoken renners stond zelfs al geparkeerd. Het was één hulpeloze politieagent die op zijn motor een mannetje of honderd probeerde tegen te houden, al was het maar om voor hun leven in te staan. Tevergeefs.

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF dient dus een aanklacht in. Ze was vol ongeloof over het voorval. In het land van chauvinisten en bureaucraten is er een spoorwegmaatschappij die alle aandacht gaat opeisen na de zwaarste koers van het jaar. Devaluatie ten top. Had maar gestaakt, zoals anders. In Frankrijk staken ze namelijk altijd. Omdat ze boos zijn, net als nu. Boze vrachtwagenchauffeurs, boze boeren, boze piloten, altijd is er wel een beroepsgroep boos. Ze willen meer salaris, betere prijzen of zijn tegen hervorming, maar boos ben je er sowieso. Het was al bijna een jaar geleden dat spoorwegmedewerkers gestaakt hadden en waarschijnlijk was afgelopen zondag het beste moment geweest opnieuw in staking te gaan. En dan met als reden dat ze boos zijn vanwege het feit dat de treinen rijden op de dag van een van de mooiste koersen verreden wordt, niet voor niets “De hel van het Noorden” genoemd. Een goede reden om boos te zijn en te staken voor iedereen die dan moet werken. In dat geval staak je lekker thuis of in het café voor de tv, zodat je niks van het spektakel hoeft te missen. En volgend jaar weer!

wpid-wp-1428943105000.png

Een gedachte over “Ga toch staken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s