Tip du jour


Om niets te hoeven missen van al het wielernieuws heb ik mijn Twitter account nieuw leven ingeblazen (@janeijsbouts). Via dit account maak ik al mijn nieuws wereldkundig. Dat is bijster weinig; ik maak nou eenmaal niks mee. Het nieuws beperkt zich vooral tot de aankondiging van een nieuw stukje door mij geschreven in de hoop dat iemand van mijn acht volgers deze ook leest.

Tegelijkertijd volg ik een hoop mensen en bedrijven waarvan ik denk dat ze voor mij interessant nieuws te bieden hebben. Of ze hebben het geluk van mijn onhandigheid in het gebruik van touchscreens, soit. Sindsdien is er continu een stroom aan informatie die mij op deze manier bereikt. Interessant, leuk en ook totaal nutteloos. Zo bereikte Strava (@strava) mij onlangs met een interessant artikel getiteld “Accelerate faster with the high speed sprints” en heeft Hetiskoers.nl (@hetiskoers) altijd leuke verhalen over en uit de koers. Deze retweet ik dan of markeer als favoriet uit blijk van waardering voor de schrijver of, in mijn geval in mindere mate, om mijn inmiddels negen volgers op een interessante tweet te attenderen. Twitter geeft zelf als tip om vooral heel veel te twitteren. Daarmee vergroot je het bereik van je tweets en breidt je groep volgers uit – ik zit al op tien!

Ooit is de nieuwswaarde dus wat minder. In dit specifieke geval was het een tip. Het was een oude tweet van Martijn Hendriks (@hendriksmj) – fervent twitteraar, eindredacteur bij NOS.nl/sport en goed voor vele interessante berichten – die mij is bijgebleven:

“Tip du jour. Laat je Garmin je 06-nummer zien bij opstarten. Handig als je ‘m kwijtraakt.”

Dit bericht heb ik vaker gelezen dan alle andere. Puur om het tot me door te laten dringen. (Het bleek een verwijzing naar een anderhalf jaar oud artikel van een bloggende triatleet, maar toch.) Je Garmin raak je namelijk niet kwijt. Die wordt hooguit gestolen. Geen dief die daarna besluit even te bellen. “Hallo met de dief. Ik heb je Garmin en toen ik hem aanzette zag ik je nummer dus ik denk, ik bel effe.” Dat lijkt me sterk. “Je Garmin” is in dit geval een hi-tech fietsteller/navigatie van enkele honderden euro’s. Deze zit op je fiets en op je fiets ben je zuinig, dus ook op je dure Garmin. Anders ben je hem niet waard. Geen retweet van mijn kant en ook niet als favoriet gemerkt. Enkele tientallen anderen deden dat wel. Dus velen die door deze tip geholpen zijn of door te delen anderen denken te kunnen helpen. Het heeft mij wel aan het denken gezet en ik heb direct mijn huisadres in het carbon frame gegraveerd; handig, voor als ik mijn fiets onverhoopt kwijt raak. Ik voel een tip du jour aankomen!

tipdujour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s