Advies voor maximumsnelheid op fietspaden


Een aantal voorstellen welke gedaan worden:

  • Maximumsnelheid op fietspaden invoeren: 25 kmh volgens kenniscentrum Fietsberaad, 30 kmh volgens Fietsersbond.
  • Snelheidslimieten (openbare weg) gelden voor alle weggebruikers, dus ook fietsers (goh).
  • Fietsers die sneller willen dan de in te voeren maximum snelheid op fietspaden, de keuze geven om op de weg te fietsen.

Met name het laatste punt vind ik interessant. Dan krijg je eigenlijk de situatie welke er al is, namelijk dat de fietser besluit op de weg te gaan omdat dit in zijn ogen op dat moment en die locatie veiliger is dan op het fietspad te blijven, maar dan legaal. Ik ben ook benieuwd naar het aantal ongevallen en of dat afneemt als een grote groep fietsers naar de weg verwezen wordt en meer tussen de auto’s is, waar vroeger van gezegd werd dat het veiliger was om een aparte strook te reserveren en men fietspaden ging aanleggen. In de huidige situatie gebeuren er namelijk relatief weinig ongelukken met elektrische fietsen (alle soorten) en de ongelukken die gebeuren zijn voornamelijk komisch van aard zoals bij het plotseling uit stilstand optrekken of gewoon omvallen, ook uit stilstand. Bij wielrenners is dat anders maar ook vaak eenzijdig; wij botsen voornamelijk tegen paaltjes en rijden in elkaars wiel.

Hoewel er niet vandaag of morgen regels aangepast zijn, ga ik vast afscheid nemen van wat fietsvrienden die al jaren ‘onmotiveerbaar’ en niet vooruit te branden zijn en in de toekomst mogelijk verplicht worden aan het ‘langzame’ verkeer deel te nemen op het fietspad. Hmm, misschien dat dát ze motiveert!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s