Dikke banden horen in het bos


Fietsen is populairder dan ooit en dat is mooi, zeker voor een land wat juist bekend staat om het fietsen en daarvoor ’s werelds beste infrastructuur biedt. Niet alleen de E-bike beleeft gouwe tijden, ook de sportieve fietser is meer en meer vertegenwoordigd. Net als voor hardlopers is er voor de (sportieve) fietser een ongekend breed aanbod van (gratis) applicaties voor de smartphone wat een motiverende werking heeft en je perfect op de hoogte houdt van geleverde prestaties. Hulde!

Met het verslechteren van het weer zijn er steeds minder wielrenners op de weg te zien. Sommige diehards trainen stug door, zij het vaak op een iets lagere intensiteit  om zo weer afgetraind en in vorm aan de start van het nieuwe seizoen te verschijnen. Anderen gaan naar de sportschool om op harde beats in een klasje te spinnen – wat tegenwoordig ook goed thuis kan. Een enkeling heeft een cyclocross fiets speciaal voor het cross seizoen en de ‘Mooiweerfietser’ wacht op het voorjaarszonnetje.  En dan is er nog een groep…

Deze groep fietst op een mountainbike de winter door. Een enkele stugkop het hele jaar zelfs. Deze fietsen zijn ooit bedacht door mensen die een sport beoefenden welke nog niet bestond en zijn vooral in de jaren negentig volop doorontwikkeld. Ze hebben bijvoorbeeld sterke frames om de klappen van het fietsen door het ruige terrein op te vangen, beschikken over dikke banden voor meer grip op alle soorten ondergrond anders dan de verharde, en zijn naar wens uitgerust met vering voor en/of achter welke dan weer naar believen in of uitgeschakeld kan worden en de gebruiker meer comfort biedt bij het beoefenen van deze extreme sport.

Inderdaad, het is een van oorsprong extreme sport waar Red Bull al jaren miljoenen inpompt, zoals ze bij alle extreme sporten doen. Maar inmiddels lijkt de bijbehorende fiets te devalueren tot fancy musthave met overbodige features en worden vooral frames verstevigd en banden verbreed om de te zware lichamen van hun baasje te kunnen vervoeren. Jan en alleman beweegt zich voort op MTB’s en het gros van de gebruikers schijnt geen idee te hebben hoe deze te gebruiken. Hoe ik hier bij kom? De MTB’ers die ik tegenkom rijden dus over de weg, draaien een hopeloos zwaar verzet, missen centimeters dikke slijk op het frame, moet ik doorgaan? Ze zijn in ieder geval volledig de weg kwijt. De weg naar het bos welteverstaan. Het meest extreme aan deze sport wat ik gezien heb de laatste tijd: spatborden. Serieus, spatborden!

Sloop die dingen eraf en duik het bos in, of blijf thuis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s