Vualta 2018 Tip 3: Jon Aberasturi


Aftellend naar de Vuelta worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 3: Jon Aberasturi.

Het eerste jaar op ProContinentaal niveau leverde het Spaanse Euskadi-Murias meteen een wildcard voor de Vuelta op. Het wordt de eerste deelname aan een grote ronde en de ploeg mikt met onder andere Jon Aberasturi op dagsucces. De 29-jarige Bask gaat mee voor de sprint, maar kan ook dankzij een behoorlijke punch meedoen om de overwinning als de finishlijn bovenop een heuvel getrokken is.

De carrière van Aberasturi kent een opmerkelijk verloop. Na een verblijf van een aantal jaren op continentaal niveau bij Orbea en later Euskadi, kwam Aberasturi in 2015 zonder ploeg te zitten. Hij had tot dan toe nul overwinningen behaald en trok naar Mexico waar hij zich bij een amateurploeg voegde. Er waren vervolgens ereplaatsen in de Ronde van Mexico en na een jaar werd er een contract getekend bij het Japanse Team Ukyo, dat uitkomt in het continentale circuit van Azië.

In twee seizoenen won Aberasturi tien wedstrijden en behaalde hij tientallen ereplaatsen. Allemaal behaald in Japan, China, Thailand en Zuid-Korea. In twee seizoenen stonden er welgeteld acht etappes in Spanje op zijn koerskalender en uitgerekend daar wist hij niet te imponeren. Desondanks kon hij eind vorig jaar in eigen land een contract tekenen.  Aberasturi nam het jarenlang in de sprint op tegen weinig tot de verbeelding sprekende namen, maar dit jaar was het eindelijk raak.

Zijn eerste overwinning in Spanje was er een om in te lijsten. In de Ronde van Aragon won hij de sprint bergop met groot machtsvertoon. Hij verwees daarmee Movistar troef Carlos Barbero naar een tweede plaats. Er volgde nog een derde plaats en winst in het puntenklassement. Tijdens zijn laatste test in de Ronde van Burgos was hij dicht bij een nieuwe overwinning maar kwam net te kort. Jon Aberasturi toonde voorbije koersen zijn goede vorm en mag daardoor als outsider worden opgeschreven voor de vlakke en punch etappes.

 

 

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s