Vuelta 2018 Tip 1: Pablo Torres


Aftellend naar de Vueltastart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 1: Pablo Torres.

In de laatste grote ronde van het jaar worden de meeste klimkilometers gemaakt. Over het algemeen worden de beklimmingen als makkelijker dan in de Giro en Tour bestempeld. De strijd om het bergklassement is mede daardoor nog minder voorspelbaar, zolang de klassementsrenners er zich er – zoals de laatste jaren – maar niet mee bemoeien. Iedere klimmer zonder stalorders bij zijn kopman te blijven, kan het gaan proberen. Zoals Pablo Torres bijvoorbeeld.

De 30-jarige klimmer staat aan de vooravond van zijn eerste grote ronde en krijgt – net als de rest van zijn ploeg – de opdracht om aan te vallen. Aanvallen, in beeld rijden en hopen dat het iets oplevert. Zijn ploeg Burgos-BH heeft niets te verliezen in haar eerste jaar op pro-continentaal niveau. De promotie naar de tweede divisie van het mondiale wielrennen leverde de Noord-Spaanse ploeg direct een wildcard op.

Pablo Torres is bezig aan zijn zevende seizoen bij Burgos-BH en wist daarin geen enkele overwinning in een profwedstrijd te behalen. Hij won weleens, maar op lager niveau. In 2017 was hij de sterkste in de Ronde van Gironde, een 2.2 wedstrijd waarin de tegenstand kwam van ploegen als Massi-Kuwait Cycle Project en Veloclub Ratisbona. Hij won er een etappe en het eindklassement.  Zijn wedstrijdprogramma voert hem verder vooral over Spaanse wegen, een logisch gevolg van rijden voor een Spaans continentaal team. Voordeel hiervan is dat hij iedere Spaanse klim onderhand kent als zijn broekzak, iets wat in zijn voordeel kan zijn de komende weken.

Interesse in bergklassementen toonde hij al eerder, bijvoorbeeld in de Ronde van Savoie-Mont Blanc van 2017. Daar wist Torres tot de laatste dag mee te strijden om de bergtrui, zonder ook maar één dag in de buurt van de top-10 te finishen. In de Ronde van Burgos eerder deze maand – de voorbereidingskoers bij uitstek – deed Torres hetzelfde en reed de hele week in de bergtrui. Pas op de laatste klim verloor hij het bergklassement en eindigde daarin als derde. Torres gaf in Burgos een duidelijk signaal af en kan daardoor misschien wel als outsider voor het bergklassement worden getipt. Als hij zich volgens verwachting gaat mengen in de ontsnappingen in de eerste week, kunnen de bergpunten niet uitblijven.

 

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s