GiroTip 5: Mads Würtz Schmidt


Aftellend naar de Girostart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 5 Mads Würtz Schmidt, de tijdrijder.

Mads Würtz Schmidt van Team Katusha Alpecin staat sinds zijn juniorentijd bekend als alleskunner (met overwinningen in Parijs – Roubaix, verschillende klassementen in etappekoersen en het WK tijdrijden) maar vooral als talentvol tijdrijder en behaalde vooral op deze discipline mooie resultaten. Tot een definitieve doorbraak kwam het helaas nog niet. De korte tijdrit in Jeruzalem biedt mogelijkheden en kan daar vandaag verandering in brengen.

Als belofte behaalde de jonge Deen nog volop overwinningen en ereplaatsen, met als hoogtepunt het wereldkampioenschap van 2015 in Richmond. Eerder dat jaar won hij de tijdrit in de ronde van Denemarken door onder andere specialisten als Lars Boom te verslaan. Hij werd Deens kampioen tijdrijden bij de beloften en derde bij de elite.

In 2016 won hij opnieuw de tijdrit in de Ronde van Denemarken (en opnieuw versloeg hij Lars Boom) en in het algemeen klassement was er een mooie derde plaats achter landgenoten Michael Valgren en Magnus Cort Nielsen. Zowel het Deens kampioenschap op de weg als tijdrijden bij de beloften won hij dat jaar, maar het WK liep als titelverdediger uit op een teleurstelling; 21e. Desondanks was er een transfer afgedwongen naar de World Tour waar hij bij zijn debuut meteen een aantal ereplaatsen en het jongerenklassement won van de Ster van Bessèges.

De 24-jarige Würtz Schmidt is bezig aan zijn tweede seizoen bij Team Katusha Alpecin en onder begeleiding van ploeggenoten als Alex Dowsett en Tony Martin zou je verwachten dat zijn tijdrit skills een flinke boost zou krijgen. Echter, na de Ster van Bessèges werd het resultaat minder en hoewel Mads Würtz Schmidt nog steeds als talentvol tijdrijder wordt gezien, dreigt hij bij uitblijven van aansprekende resultaten achterop te raken bij generatiegenoten als Mads Pedersen en Søren Kragh Andersen; renners die hij in de jaren ervoor zo vaak verslagen heeft. Met een goede tijdrit kan Mads Würtz Schmidt in zijn eerste grote ronde de eerste drager van de jongerentrui worden, maar dan moet Wüertz wel nog zien af te rekenen met onder andere Ryan Mullen en Mads Pedersen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s