GiroTip 4: Andrea Guardini


Aftellend naar de Girostart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 4 Andrea Guardini, het puntenklassement.

Ook dit jaar is Bardiani-CSF dankzij een wildcard in de Giro. Dit tot ongenoegen van veel pro-continentale ploegen die er niét bij zijn. Bardiani-CSF had het niet makkelijk afgelopen jaar. Het zag hun renners Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni net voor de Giro betrapt worden op dopinggebruik en even later ook Michael Bresciani. De geloofwaardigheid was ver te zoeken, desondanks zijn ze weer welkom. Eén van de blikvangers deze editie zal Andrea Guardini zijn, met inmiddels 24(!) overwinningen ook wel de Koning van de Langkawi.

Toegegeven, de Ronde van Langkawi is niet te vergelijken met een grote ronde, klassieker als Milaan-San Remo of sprintersparadijs Scheldeprijs, maar iedere overwinning telt. Dus ook als die behaald is in Maleisië. De 28-jarige Italiaan is dan ook niet de meest uitgesproken favoriet voor het puntenklassement. Die druk ligt op de schouders van Elia Viviani waarmee Guardini nog Italiaans kampioen werd op de baan, lang geleden bij de junioren. Sprintkanonnen als Sagan, Groenewegen, Kittel, Greipel, etc. ontbreken en dat maakt het voor Guardini – inmiddels goed voor meer dan 40 overwinningen – ietsje makkelijker om te verrassen.

Behalve etappes in de Ronde van Langkawi won Guardini veelvuldig in kleinere rondes. De Ronde van Nederland, Turkije, Denemarken, Picardië, Portugal, Slovenië en zo nog een aantal meer. Zijn grootste klapper maakte hij tijdens zijn eerste (en enige) Giro, in 2012. De tot dan toe snelste Giro-etappe allertijden leek een prooi te worden voor Mark Cavendish, die al drie etappes op zak had. Cavendish ging vol voor de rode trui en verspilde onderweg in een tussensprint bergop de energie die hij op het einde te kort kwam om Guardini te verslaan. De rode trui werd later gewonnen door Joaquim Rodríguez.

Sinds 2014 is de puntentelling weer in het voordeel van de sprinters en deze editie zijn er maar liefst 7 vlakke etappes in het parcours opgenomen, waarvan 2 in Israël. Sprints in Italië zijn vaak hectisch en minder gecontroleerd dan in de Tour. Andrea Guardini is niet in het bezit bent van een sprinttrein zoals Viviani, maar dat hoeft dus geen nadeel te zijn. Hij heeft zeven kansen om zijn beste prestatie aller tijden te evenaren en zijn ploeg weer wat glans te geven na alle dopingellende van 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s