GiroTip 3: Richard Carapaz


Aftellend naar de Girostart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 3 Richard Carapaz, het bergklassement.

Geen Alejandro Valverde, Nairo Quinta of Mikel Landa. Niemand van ‘de grote drie’ die mee komt doen om de eindoverwinning namens Movistar. Een nieuwe aanpak, dagsucces, nevenklassementen … Dat biedt mogelijkheden voor zo’n beetje de hele ploeg!

Dus ook voor de 24-jarige Richard Carapaz. De Ecuadoraanse klimgeit gaat mee als rittenkaper en mag kijken hoe ver hij kan komen in het klassement; een vrije rol. Hij houdt er ook wel van om tijdens de koers op avontuur te gaan, zo bewees hij onder andere in de Vuelta van 2017. In zijn eerste en tot nu toe enige grote ronde werd hij uiteindelijk 36e. Ereplaatsen waren er verder in Parijs-Nice en de Settimana Internazionale Coppi e Bartali in 2018. In 2017 verloor Carapaz de sprint om de winst van Adam Yates in GP Industria & Artigianato-Larciano (de Strade Bianche afterparty) en ook in de Route du Sud werd hij tweede na een derde plaats in de Koninginnenrit, maar won hij wel het jongerenklassement.

Kers op de taart was de etappe- én eindoverwinning tijdens de Ronde van Asturië eind april van dit jaar. De 2.1 koers -die tegelijkertijd met de Ronde van Romandië wordt verreden- heeft de afgelopen jaren aan glans verloren en heeft niet meer de aantrekkingskracht op grote ploegen zoals in het verleden. Movistar was er als enige World Tour team en dus ‘verplicht’ de winnaar te leveren, maar het moest nog wel even gedaan worden. Dat had Carapaz maar al te goed begrepen en greep zijn kans. De derdejaarsprof besliste in een masterclass ‘klimmen doe je zo’ tijdens de tweede etappe de driedaagse. Deze dubbelslag betekende zijn eerste échte overwinningen en bevestigt dat het een week voor de start van de Giro goed zit met zijn vorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s