VueltaTip 5: Aldemar Reyes


Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 5 Aldemar Reyes.

Sinds de eerste Colombiaanse invasie onder leiding van Luis Herrera in de jaren ‘80 is het mondiale wielrennen behoorlijk vercolombianiseerd. Ze zijn niet meer weg te denken uit het peloton en het land heeft al vele grote namen voortgebracht. Het oogde indertijd wat onwennig, al die Colombianen. Klimmen konden ze stuk voor stuk, zo leek het, maar in een peloton rijden of een tijdrit was andere koek. Er is de afgelopen 35 jaar veel veranderd.

In de jaren ’80 was Café de Colombia de eerste profploeg uit dat land. Hun aanwezigheid en prestaties verraste de wielerwereld. Iets verser in het geheugen ligt het door de overheid gesponsorde Team Colombia, dat van 2012 tot 2015 uitkwam op continentaal niveau. Nadat de geldkraan dichtgedraaid werd, is er Manzana-Postobón, sinds 2016. Vanaf dit jaar heeft het de Pro Continentale status en nam het onze landgenoot Jetse Bol in dienst om de ploeg wegwijs te maken in Europese koersen. Met nog een Spanjaard en een Portugees bestaat de ploeg verder uit Colombianen. Hun fluorescerend roze tenue doet denken aan het ONCE uit de jaren ’90, daarmee zijn ze een opvallende verschijning.

Bol is de ervaren man binnen de ploeg, blikvanger is Aldemar Reyes. Dat moet hij in ieder geval gaan worden. Met zijn 21 jaar is Reyes nog piepjong maar er wordt hem al wel een grote toekomst als ronderenner voorspeld. Reyes werd dankzij de promotie van zijn ploeg dit jaar prof en reed een programma dat enkel wedstrijden in Spanje en Portugal bevatte. In de Ronde van Alentejo en de Ronde van Madrid won hij het bergklassement. In de Ronde van Catalonië sprintte hij met de elitegroep om de winst in de lastige laatste etappe rond Barcelona. Hij werd er ‘slechts’ zesde, maar wel op indrukwekkende wijze.

Het zijn nog lang geen resultaten waardoor we Reyes zullen blijven herinneren, maar ze geven wel blijk van potentie en lef. Onbevreesd en getalenteerd komt hij aan de start van de Vuelta, zonder al te hoge verwachtingen. Het kan zomaar leiden tot een stunt en we zullen best wat van hem gaan zien; hij zal zijn Vuelta-debuut in ieder geval niet onopgemerkt aan zich voorbij willen laten gaan.

Speel mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider tijdens de Vuelta a España. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s