VueltaTip 3: Sam Oomen


Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 3 Sam Oomen.

Met maar liefst negen aankomsten bergop lijkt de komende Vuelta weer garant te staan voor veel spektakel. Een kolfje naar de hand van Sam Oomen van Team Sunweb, dat met vijf debutanten naar de Vuelta afreist. De Nederlandse rasklimmer is daar een van en krijgt meteen een belangrijke rol toebedeeld.

De 22-jarige Tilburger is misschien wel het allergrootste klimtalent en heeft al veel mooie dingen laten zien. Bij de beloftes van Rabobank Development Team maakte hij al indruk door te winnen in koersen zoals Parijs – Tours (U23), maar ook diverse berg- en eindklassementen schreef hij op zijn naam. Op 20-jarige leeftijd volgde de overstap naar de profs waar hij direct met de besten mee kon in de bergetappe van het Critérium International. Oomen bleef er gevestigde namen als Rolland, Geniez en Reichenbach ruimschoots voor. Hij eindigde de ronde op een derde plaats. Niet veel later verraste hij door in het door sneeuw geteisterde Luik-Bastenaken-Luik in volle finale nog in de eerste groep te rijden. Hij werd er als 20-jarige knap 26e op 40 seconden van winnaar Wout Poels. Later in het jaar won hij weer een zware bergetappe, nu in de Tour de l’Ain. Op de slotklim viel Oomen aan en bleef tot de finish vooruit. Daarmee was tevens de basis gelegd voor winst in het eindklassement.

Ook in het tweede jaar bij Team Sunweb rijdt Oomen goede uitslagen, met onder andere een zesde plaats op de lange klim naar Mount Baldy in de Ronde van Californië en een veertiende plaats algemeen in een ijzersterk bezette Dauphiné. Daar mocht hij voor eigen kans rijden omdat kopman Warren Barguil nog niet over de juiste vorm beschikte. Oomen was onder de indruk van het niveau, reed er een dag in de jongerentrui en liet een zeer goede indruk achter in wat hij “de zwaarste koers tot nu toe” vond. Dat hij bij de besten zit als er een aankomst bergop is, lijkt inmiddels vanzelfsprekend.

Het is een kwestie van tijd tot Oomen zijn eerste écht grote overwinning pakt en gezien de flow waarin Team Sunweb momenteel zit, zou dat al erg snel kunnen zijn. Maar liefst acht teamgenoten waren dit jaar succesvol, de ene overwinning was nog groter dan de andere. Of dat deze ronde al het geval zal zijn, valt te betwijfelen. Ondanks dat Oomen over voldoende talent en capaciteit beschikt, zal hij in de bergen zijn kopman Wilco Kelderman moeten ondersteunen. De generale repetitie in de Ronde van Polen was al veelbelovend; Kelderman eindigde als vierde, Oomen kort daarachter op de zevende plaats.

Speel mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider tijdens de Vuelta a España. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s