VueltaTip 2: Michael Schwarzmann


Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 2 Michael Schwarzmann.

Dat de Vuelta geen sprintersbal is, weten we inmiddels wel. Vooral klimmers en ronderenners komen naar de laatste grote ronde van het jaar. Vaak zijn het renners die zich voorbereiden op het WK, het seizoen proberen te redden, die ervaring in een grote ronde komen opdoen, of juist als ploegvulling dienen. De selecties variëren van sterkste opstelling ooit tot jongste ploeg ooit. Grote sprintersnamen ontbreken in ieder geval, ook deze editie. Dat biedt opnieuw mogelijkheden voor de rappe mannen die anders op de tweede rij duelleren om een top-10 notering, of het moeten doen in de kleinere wedstrijden. Zij krijgen vier vlakke etappes te verdelen met als kers op de taart een galaronde à la Champs-Élysées door de straten van Madrid waar klassementsmannen zomaar mee kunnen sprinten voor het punten- of combinatieklassement. De te kloppen man zal tienvoudig ritwinnaar John Degenkolb zijn. Een van de uitdagers is zijn landgenoot Michael Schwarzmann.

De 26-jarige Schwarzmann rijdt al sinds het begin van zijn carrière voor BORA-Hansgrohe. Hij maakte zijn debuut als prof in 2010 toen de ploeg nog onder de naam Team NetApp op continentaal niveau uitkwam. In al die jaren won hij één keer. Dat was een etappe in de ronde van Azerbeidzjan in 2016; een 2.1 koers die in het eerste weekend van de Giro verreden werd en waardoor dus maar weinigen iets van zijn overwinning hebben meegekregen. Dit jaar was een derde plaats in de Ronde van Romandië zijn voorlopige hoogtepunt.

 Met Peter Sagan, Sam Bennett, Rüdiger Selig en vorig jaar ook nog Phil Bauhaus in de ploeg die allen een betere sprinter zijn, blijven er slechts wat kruimels over voor Schwarzmann. Het is dan ook niet gek dat zijn palmares weinig hoogtepunten kent. Hoewel; in 2016 reed hij de Vuelta, zijn eerste grote ronde. In de tweede etappe was het bijna raak: Schwarzmann werd in de massasprint op de meet geklopt door Gianni Meersman. Nummer drie was Magnus Cort Nielsen. Beiden wonnen toen twee etappes. Meersman is inmiddels gestopt, Cort Nielsen is er weer bij.

Voor de kijker is het weer even wennen om de namen bij de poppetjes te plaatsen. Geen Démare, Kittel, of Greipel zoals in de Tour. Maar Schwarzmann, Vangenechten en Manzin, om er maar eens een paar te noemen. Toch zijn de duels er niet minder spannend om. Namens BORA-Hansgrohe waren Sam Bennett (Giro 2017) en Rüdiger Selig (Vuelta 2016, Giro 2017) ook al dichtbij een overwinning in een grote ronde. Ook zij kwamen niet verder dan een tweede plaats. Schwarzmann is nu weer aan de beurt. Reserve-reserve sprinter en potentieel etappewinnaar … De Vuelta is juist wél interessant voor sprinters.

 

Speel mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider tijdens de Vuelta a España. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s