VueltaTip 1: Jaime Rosón


Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 1 Jaime Rosón.

Ook dit jaar is het Spaanse Pro Continentale Caja Rural via een wildcard toegelaten tot de Vuelta. Ze zijn er voor de zesde keer op rij bij en mikken op dagsucces. Belangrijke troef die daarbij wordt uitgespeeld in de bergen is Jaime Rosón. In eerdere edities was Caja Rural al succesvol met winst in het bergklassement (Luis Léon Sanchez 2014 en Omar Fraile 2015). De enige ritzege tot dusver werd bij hun eerste deelname in 2012 behaald.

Jaime Rosón wordt dus als kopman uitgespeeld en zal deze ronde een van zijn laatste wedstrijden voor zijn ploeg rijden voor hij naar grote broer Movistar vertrekt. Deze transfer dankt de 24-jarige Spanjaard aan sterke optredens eerder dit jaar en in 2016, toen hij de Koninginnenrit van de Ronde van Turkije won. Rosón excelleerde er op de vijftienkilometerlange slotklim met in de laatste drie kilometer een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan tien procent. Dat er slechts twee World Tourploegen aan de start verschenen zal Rosón verder niet deren; het was zijn eerste overwinning bij de profs.

 Later dat jaar reed hij zijn eerste Vuelta, maar nog niet met het idee een etappe te moeten winnen. Toen was de opdracht voor de hele ploeg om aan te vallen en in de ontsnapping te zitten. Twee keer lukte het hem om erbij te zijn en twee keer kwam de winnaar uit die groep. Rosóns’ beste resultaat was een negende plaats in de door Lilian Calmejane gewonnen etappe.

Ook dit jaar waren er sterke optredens en opnieuw was er winst in een bergetappe, ditmaal in de Ronde van Kroatië. Daar was het deelnemersveld aanzienlijk sterker dan een jaar eerder in Turkije. In de tweede etappe moest Rosón op de lange slotklim nog zijn meerdere erkennen in thuisrijder Kristijan Durasek, maar bleef er een andere belangrijke concurrent voor de eindzege Vincenzo Nibali nipt voor. Een paar dagen later won hij, na een sterk tactisch optreden van zijn ploeg, de Koninginnenrit. Rosón eindigde de ronde op een tweede plaats op acht seconde achter Nibali, maar won er wel overtuigend het bergklassement.

Jaime Rosón kende voor deze Vuelta een goede generale repetitie: in de Ronde van Burgos kon met de besten bergop en vond zichzelf na een kleine week koers terug op een vijfde plaats. Na deze sterke optredens zijn de verwachtingen bijgesteld. Meezitten in een ontsnapping is niet genoeg meer, er wordt nu een ritzege van hem verlangd. Gezien zijn palmares zou winst in de Koninginnenrit een logisch afscheidscadeau zijn!

 

 

Speel mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider tijdens de Vuelta a España. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s