TourTip 9: Diego Ulissi


Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 9: Diego Ulissi.

Een opvallend besluit eerder dit jaar. Diego Ulissi kondigde namelijk aan zijn debuut in de Tour te maken. Het was geen makkelijk besluit want de honderdste editie van de Giro moest hij ervoor laten schieten en een Girodeelname van Ulissi staat zo goed als garant voor succes. Het kan niet anders dan dat de bijna 28-jarige Italiaan snode plannen heeft voor deze Tour om de gemiste Giro te compenseren.

Diego Ulissi reed tot dit jaar in dienst van Lampre-Merida en was er jarenlang zeer succesvol. Zo waren er enkele top-10 noteringen in verschillende heuvelklassiekers en won hij Italiaanse najaarsklassiekers, zoals Milaan-Turijn in 2013. Ook in etappekoersen pikte hij zijn overwinningen mee. Dat deed hij in kleinere ronden zoals die van Tsjechië, Polen, Slovenië maar ook in die van de Tour Down Under. Toen zijn team stopte en overging in UAE Team-Emirates was hij de eerste die er een contract tekende. Hij is een van de grote mannen die het namens de ploeg moet gaan doen deze Tour. Ulissi kan wel wat succes gebruiken want sinds zijn overwinning bij de opening van het Italiaanse voorjaar staat hij droog. Wel behaalde hij vele ereplaatsen: tweede in de eerste etappe van de Ronde van Romandië, tweede op het Italiaanse kampioenschap en derde in de eerste etappe van de Dauphiné.

Diego Ulissi reed tot dusver zes keer een grote ronde waarvan vijf keer de Giro en een Vuelta. Hij kwam daarin tot zes overwinningen (alle in de Giro) en het scheelde slechts elf seconden of hij had ook een Vueltarit achter zijn naam staan. Twee van zijn gewonnen Giro-etappes behaalde hij in 2014. Dat jaar werd hij na etappe elf van de Giro positief getest op salbutamol. Het werd gebruikt op doktersadvies in combinatie met paracetamol en zou geen prestatiebevorderende of maskerende werking hebben. Om die reden hield Ulissi het vertrouwen van zijn ploegleiding en de Italiaans bondscoach. Toch volgde er een schorsing; te veel salbutamol is immers niet toegestaan. Toen zijn schorsing van zes maanden voorbij was, ging hij verder waar hij gebleven was: winnen in de Giro. Dit keer geen bergetappe maar een loodzware sprint. Na 264 (!) kilometer koers versloeg hij in een oplopende finale onder andere Lobato, Gerrans en Colbrelli.

Ulissi kan dus vertrouwen op een meer dan behoorlijke sprint, zo lang hij het maar niet hoeft op te nemen tegen mannen als Greipel en Cavendish. Ook in de bergen kan Ulissi uit de voeten, maar voor het hooggebergte komt hij te kort. In alles wat er tussenin zit, maakt hij kans. Gezien zijn reputatie van rittenkaper is hij aan zijn stand verplicht een etappe op zijn naam te schrijven. Misschien wel op zijn verjaardag, etappe 14. De heuvelachtige etappe met in de finale een punch van 570 meter à 9,6% zou een mooi verjaardagscadeau zijn en zeker niet misstaan op zijn toch al imposante palmares.

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s