TourTip 8: Lilian Calmejane


Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 8: Lilian Calmejane. 

Het Franse Direct Energie is via een wildcard opnieuw aanwezig in de Tour. Het heeft na veteranen Sylvain Chavanel (37, 17e Tourstart op rij) en Thomas Voeckler (38, 15e Tourstart op rij) dit jaar een derde speerpunt om rekening mee te houden: Lilian Calmejane.

Weinig renners waren zo succesvol in het voorjaar als Lilian Calmejane. Ja, Greg van Avermaet, Philippe Gilbert en Alejandro Valverde waren dé grote namen in het voorjaar. Daarachter was het Calmejane die meer overwinningen behaalde dan menig renner in zijn gehele carrière. De 24-jarige Fransman won een etappes en eindklassementen in de Ster van Bessèges, de Internationale Wielerweek en de Omloop van de Sarthe. Tussendoor won hij nog het bergklassement in Parijs-Nice. Daar had hij zijn zinnen opgezet nadat hij in de door harde wind geteisterde eerste etappe zijn klassementsambities in rook op zag gaan.

Winnen is hem overigens niet vreemd. Ook in zijn debuutjaar 2016, en 2015 toen hij voor opleidingsploeg Vendée u23 reed, pikte hij zijn zeges mee. Vaak kwam de overwinning tot stand door uit de kopgroep weg te rijden. Zo deed hij dat ook als eerstejaars prof in de vierde etappe van de Vuelta van 2016. Op de slotklim van de tweede categorie reed Calmejane weg bij onder andere Thomas de Gendt, Darwin Atapuma en Pierre Roland; niet de minste klimmers. Hij finishte met 15 seconden voorsprong op nummer twee Atapuma.

Behalve deze overwinningen waren er legio ereplaatsen in etappes, eendagswedstrijden, tijdritten en in de diverse klassementen. Calmejane is geen gespecialiseerd klimmer of sprinter en vindt zichzelf nog niet klaar om met klassementsambities aan de start in Düsseldorf te melden. Hoewel er snel progressie wordt geboekt is het daar nu nog te vroeg voor. Hij lijkt met zijn soms agressieve manier van koersen op dit moment misschien nog wel het meest op zijn mentor Thomas Voeckler.

Volgens zijn ploegleider en tevens ex-renner Jimmy Engoulvent kunnen we best wel wat verwachten aankomende Tour. Calmejane wil aanvallend rijden en komt het best tot zijn recht op een heuvelachtig parcours met beklimmingen tot de tweede categorie. Behalve outsider voor het bergklassement maakt dit Lilian Calmejane ook nog potentieel etappewinnaar die in geen Tourpool mag ontbreken.

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s