TourTip 7: Dylan Groenewegen


Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 7 Dylan Groenewegen.

Met zeven vlakke etappes mag een topsprinter niet ontbreken in deze voorbeschouwing. TourTip 2 is daarom voor de Nederlands kampioen van 2016, Dylan Groenewegen. De 25-jarige Amsterdammer maakte na een jaar op het tweede niveau bij Roompot-Nederlandse Loterij (2 overwinningen) de overstap naar het World Tourniveau van LottoNL-Jumbo. In zijn eerste jaar won hij in voorbereiding op de Tour de Heistse Pijl, Rund um Köln, een etappe in de ZLM Tour én het NK. Reden genoeg om met vertrouwen naar de Tour af te reizen.

In zijn eerste Tour had Groenewegen zich als doel gesteld een etappe te winnen. Een vrij ambitieus plan in zijn eerste jaar op hoogste niveau op een afspraak waar de hele wereldtop van het sprintersgilde present was. Het was hem niet gelukt. Hij kwam eigenlijk niet eens in de buurt. Een keer vierde, daarna een keer zevende. Bij de rest van de sprints zat er geen top-10 notering meer in. Het zat ook niet altijd mee. Zo ontspoorde zijn sprinttrein weleens en na drie weken koers kon hij op de Champs-Élysées door pech niet meesprinten. Er was kritiek, maar Groenewegen bleef positief. Dat hij zijn eerste grote ronde uit reed was voor menig kenner boven verwachting. Hij kan de zware ronde aan en dat biedt wel perspectief voor volgende deelnames en misschien wel een groene trui in de toekomst.

Dit jaar kwam Groenewegen al vroeg in het seizoen sterk voor de dag in Dubai met tweede plaatsen achter een ontketende Marcel Kittel. Hij behaalde vijf overwinningen (Yorksire, Noorwegen 2x, Ster ZLM 2x) waarin hij rechtstreekse duels won van onder andere Caleb Ewan, Nacir Bouhani en André Greipel. Zijn sprinttrein is beter ingericht dan een jaar geleden en er zijn statistieken waaraan hij zich kan optrekken: Marcel Kittel en Mark Cavendish wonnen hun eerste Touretappe pas bij hun tweede deelname. Beiden wonnen er zelfs vier bij hun tweede deelname.

Of Groenewegen dat kan evenaren is zeer de vraag. Maar waar hij het bij zijn debuut moest opnemen tegen grote namen is hij nu bijna zelf een van die grote namen. Die moet alleen nog even definitief gevestigd worden. Zeven kansen heeft hij daarvoor in zijn tweede Tour, te beginnen in etappe 2 op zondag 2 juli.

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s