TourTip 5: Oliver Naesen


Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 5 Oliver Naesen.

Oliver Naesen kwam afgelopen jaar geregeld voor in lijstjes met favorieten en outsiders van de voorjaarsklassiekers. Hij is daarin misschien al niet meer weg te denken. Toch maakt de 27-jarige Belg nog niet zo lang deel uit van het profpeloton.

Oliver Naesen reed sinds zijn succesvolle stage bij Lotto Belisol een jaar bij Topsport Vlaanderen waarna hij de overstap maakte naar IAM Cycling. De Zwitserse formatie stopte er na afgelopen seizoen mee en dat zorgde voor opnieuw een transfer. Dit keer naar de Franse formatie AG2R La Mondiale. Het betekende zijn vierde ploeg in vier jaar tijd, maar ieder jaar worden die groter. Naesen maakt snel carrière, zonder een noemenswaardige overwinning te behalen.

De afgelopen jaren toonde Naesen zich goed in het voorjaar, met tal van top-10 noteringen in onder andere de Handzame Classic, Omloop Het Waasland, E3-prijs Harelbeke, Dwars door Vlaanderen en Kuurne Brussel Kuurne. In de Amstel van dit jaar en Parijs Roubaix van vorig jaar werd een knappe dertiende plaats behaald. In zijn tot dusver enige grote ronde, de Tour van 2016, reed hij een etappe 200 kilometer in de kopgroep. Dat was genoeg om de prijs van de strijdlustigste renner in ontvangst te mogen nemen. Het was misschien wel zijn mooiste resultaat op het allerhoogste niveau. Dat had ruimschoots overtroffen moeten worden in de Ronde van Vlaanderen van dit jaar, zij het niet dat er een valpartij was. Het was de beroemde valpartij van Peter Sagan en Greg van Avermaat. Naesen was de derde die daarbij lag met een gebroken frame.

Deze Tour is Romain Bardet kopman voor het klassement, in de bergen bijgestaan door Mathias Frank en het ijzersterke Franse duo Alexis Vuillermoz en Pierre Latour. Uitgerekend dat duo zorgde ervoor dat Naesen opnieuw niet voor de overwinning kon strijden, nu in de Dauphiné. Ondanks dat hij kans maakte op de etappe moest hij de benen stilhouden en net voor de top van de Mont du Chat werd hij ingerekend. Hij finishte die dag als achtste, kopman Bardet zevende.

Oliver Naesen was teleurgesteld en hekelde de ploegentactiek. Desondanks wil de Franse ploeg hem een langer en verbeterd contract aanbieden en wordt er een ploeg rondom hem gebouwd voor de Vlaamse klassiekers waarin hij al naam en faam verwierf. Ook zijn optreden in de Dauphiné was veelbelovend en Oliver Naesen is vastberaden dit een vervolg te geven en gaat deze Tour op jacht naar zijn eerste grote overwinning.

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s