TourTip 4: Reto Hollenstein


Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 4 Reto Hollenstein.

Bij de naam van Reto Hollenstein zal er bij de meesten niet direct een belletje gaan rinkelen. Toch draait deze boomlange Zwitser al een aantal jaartjes mee en wie in zijn Tourpool nog ruimte heeft voor een tijdrijder zou hem kunnen overwegen op te stellen.

Hollenstein is een 31-jarige Zwitser die met zijn 1.97meter tot de langste renners van het peloton behoort. In zijn carrière reed hij voor ploegen dicht bij huis. Zo kwam hij achtereenvolgens uit voor het Oostenrijkse Vorarlberg, het Duitse Team NetApp, het Zwitserse IAM Cycling en sinds dit jaar voor het Zwitserse Katoesja Alpecin. Nog nooit won hij een wedstrijd bij de profs, maar een aantal keren was hij erg dichtbij.

Hollenstein beschikt behalve over een grote fiets ook over een grote motor en rijdt daarmee vaak uren op kop van het peloton. Het is niet echt een wapenfeit waarmee je de boeken in wilt gaan, maar met zijn grote motor is hij ook in staat een goede tijdrit te leveren. En dat doet hij zo nu en dan. Zo was hij al eens tweede en derde op het Zwitsers kampioenschap tijdrijden, waarin hij zijn meerdere moest erkennen in Fabian Cancellara. In de Ronde van België van 2016 werd hij tweede in het algemeen klassement, achter zijn toenmalige ploegmaat Dries Devenyns. Die tweede plaats kwam tot stand na een knappe proloog waarin hij slechts twee seconden verloor op Tony Martin en vier op winnaar Wout van Aert. Tijdens WK tijdrijden van 2016 behaalde hij een mooie negende plaats.

Het maakt voor Hollenstein niet veel uit of hij een voorjaarklassieker of etappekoers rijdt. Hij kan op praktisch ieder terrein uit de voeten en is een erg gewaarde kracht binnen alle ploegen waarvoor hij reed. Mede daaraan heeft hij zijn vijfde Tourselectie op rij te danken en als het even meezit kan hij voor een verrassing zorgen tijdens de tijdritten in de eerste en twintigste etappe.

Grootste bekendheid bij het Nederlandse publiek verwierf Reto Hollenstein voor de Tourstart van 2016 in Utrecht. Bij het inrijden voor de tijdrit botste hij op een overstekende toeschouwer. Zijn Tourdeelname kwam nog even in gevaar maar kon doorgaan. Helaas was het resultaat in de proloog al om zeep voor hij eraan begonnen was. Hopelijk heeft hij in de tijdritten van deze Tour meer geluk en gaat hij de mislukte tijdrit van vorig jaar ruimschoots goedmaken in Düsseldorf.

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s