TourTip 3: Damiano Caruso


Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 3 Damiano Caruso.

De prijzenkast van Damiano Caruso is niet heel erg groot. De laatste jaren, in dienst van BMC mocht hij vooral de bloemen in ontvangst nemen na opnieuw een gewonnen ploegentijdrit. Daar moet dus verandering in komen. Tijdens de Tour zal hij overigens in dienst van zijn kopman Richie Porte rijden, toch komen er misschien mogelijkheden voor de Italiaan die al twee keer top-10 reed in een grote ronde.

Richie Porte is een van de topfavorieten voor de eindzege in de Tour. Dat vindt ook diens grootste concurrent en drievoudig winnaar Chris Froome. Voordat Froome de Tour zelf won, hielp hij Bradley Wiggins aan de eerste Britse eindzege. Dat was in 2012, en in dat jaar was Froome misschien wel beter dan Wiggins. In de Tour van 2012 won Froome als voornaamste helper van Wiggins de zevende etappe. Later in de Alpen tijdens de elfde etappe, vroeg werd Froome opgedragen het rustig aan te doen op de slotklim. Voornaamste belager Evans was immers gelost en Wiggins dreigde nu ook af te haken. Een week later in de Pyreneeën, Froome was inmiddels tweede in het klassement, ging het opnieuw bijna mis. Wiggins kon het tempo van zijn knecht niet bijhouden; Froome moest opnieuw inhouden.

Deze situatie zal zich niet heel snel herhalen, maar het kan zomaar gebeuren dat Damiano Caruso in een soortgelijke situatie verzeild raakt. Nu zal Caruso niet zomaar de Tour kunnen winnen, het kopmanschap overnemen behoort wel tot de mogelijkheden. Hoewel Porte al veel etappekoersen in zijn carrière won, staat hij erom bekend in een drieweekse koers altijd wel een slechte dag te hebben. Of zelfs meerdere, zoals in de Giro van 2015. Caruso maakte het falen van Porte (toen nog concurrenten) van dichtbij mee en eindigde zelf op de achtste plaats. De mindere dagen van Porte hebben er mede toe geleid dat hij in tien eerdere grote ronden niet verder kwam dan een vijfde en zevende plaats.

Caruso weet dat dus ook en ook dat hijzelf in bloedvorm verkeert. In de Ronde van Zwitserland, ook wel de vierde grote ronde genoemd, reed hij ijzersterk en eindigde op een tweede plaats in het klassement. De 29-jarige Italiaan ambieert het kopmanschap en weet nu al dat hij in de Vuelta, later dit jaar, voor eigen kans mag gaan. Maar eigenlijk duurt hem dat nog te lang. Caruso zei daarover: “Ik ga van start met als gedachte om volledig in zijn dienst te rijden. Maar wanneer de kans zich voordoet, ga ik proberen deze te grijpen”.

Damiano Caruso is ambitieus en wil meer als een winnaar gaan koersen. Hij ziet de Ronde van Zwitserland dan ook als een kantelpunt in zijn carrière. Het is de vraag of hij zich kan inhouden tot de Vuelta, en waar hij staat als Porte zijn traditionele slechte dag heeft.

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s