TourTip 2: Marco Minnaard


Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 2 Marco Minnaard.

Wanty-Groupe Goubert is dit jaar voor het eerst te zien in een grote ronde. Dat dankt de Waalse ploeg aan een wildcard op basis van prestaties uit 2016. Zo won de equipe van ploegleider Hilaire van der Schuren de Amstel Gold Race (Gasparotto) wat tevens hun eerste World Touroverwinning betekende. Ook sloten ze 2016 af met de eindoverwinning in het Europe Tour klassement.

Wanty-Groupe Gobert neemt renners mee voor alle terreinen maar zal naar verwachting in geen van de klassementen van voren meedoen. Ze hopen op dagsucces en zullen dan ook zoveel mogelijk in de vlucht van de dag aanwezig willen zijn. En dat is waar we Marco Minnaard kunnen terugvinden. De 28-jarige Zeeuw die sinds zijn profdebuut in 2014 enkel voor Wanty-Groupe Gobert uitkwam, kleurde op die manier al menig koers. En niet de minste.

Dat deed hij al in Luik Bastenaken Luik, zowel in 2014 als in 2015, in de Ronde van Catalonië en onlangs nog in de Dauphiné; koersen waarvoor de ploeg ook al wildcards ontving. Zoals gebruikelijk wordt de vroege vlucht in de finale teruggehaald maar soms lukt het ze om weg te blijven en om de overwinning te strijden. Zoals in de Ronde van de Vendée van 2014 waarin hij vierde werd na een mislukte poging uit de kopgroep te ontsnappen om de sprint te vermijden. In 2016 reed Minnaard in de Ronde van Noorwegen in de kopgroep van waaruit Pieter Weening zou ontsnappen. Weening won de etappe én het klassement, Minnaard reed twee keer top-10 en eindigde uiteindelijk op een zevende plaats algemeen.

In al die ontsnappingen werden vaak ook punten gesprokkeld voor het bergklassement. Zo gebeurde het weleens dat Minnaard in kleinere koersen kort in het bergklassement eindigde terwijl hij in het algemeen klassement geen rol van betekenis speelde. Er werd ook al eens een bergklassement gewonnen en tweevoudig bergkoning van de Vuelta, Omar Fraile, werd daarin verslagen. Helaas ging het ‘slechts’ om de Ronde van Gabon (2015) maar dat Minnaard bergop redelijk mee kan is duidelijk.

Eerder dit jaar behaalde Minnaard zijn eerste overwinning bij de profs. Dat was het algemeen klassement van de Ronde van Rhône-Alpes Isère, een 2.2 koers die vorig jaar nog gewonnen werd door Lennard Hofstede en in 2015 door Sam Oomen. Hij won er ook het puntenklassement en in het bergklassement eindigde hij als tweede. Een etappe won hij niet.

Marco Minnaard is een renner die wil rijden, maar ook een die ze laten rijden. Het zou me daarom niets verbazen wanneer onze landgenoot in zijn eerste Tourdeelname probeert te stunten door bijvoorbeeld de felbegeerde eerste bergtrui op te eisen. Om dat te bereiken moet hij in etappe 2 na zes en een halve kilometer als eerst boven zijn op Côte de Grafenberg. Mocht dat niet lukken is er geen man overboord; er volgen in de weken daarop nog voldoende nieuwe kansen om in de ontsnapping van de dag te zitten.

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s