TourTip 1: Jakob Fuglsang


Aftellend naar de Tourstart wordt in deze serie iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom? Vandaag in deel 1 Jakob Fuglsang.

Dat er zaterdag 1 juli een ijzersterk deelnemersveld in Düsseldorf aan de start verschijnt, zal geen verrassing zijn. Maar wat kunnen we nog van bijvoorbeeld Alberto Contador (34) en Alejandro Valverde (37) verwachten? En wat kunnen de mannen die al een Giro in de benen hebben nog? Het antwoord op deze vraag kan zomaar mogelijkheden voor anderen betekenen. De eerste TourTip is daarom voor Jakob Fuglsang.

Fuglsangs’ beste resultaat in een grote ronde was de zevende plaats in de Tour van 2013. Dat was tevens zijn enige top-10 notering in tien eerdere grote rondes, waarin hij nooit een etappe wist te winnen. Die zevende plaats wil de 32-jarige Deen nu gaan verbeteren en gezien zijn vorm lijkt dat een realistisch doel. Voormalig mountainbiker Jakob Fuglsang staat al lange tijd te boek als een goede klimmer en ronderenner, toch werd er niet veel gewonnen. Overwinningen waren er wel, maar veelal in kleinere koersen. Hij won etappes en het eindklassement van de Ronde van Denemarken (3x), Slovenië, Luxemburg en Oostenrijk. Deze overwinningen zijn al van even geleden, nog voor hij bij Astana reed zelfs. In zijn eerste viereneenhalf jaar bij Astana won hij geen enkele koers. Tweede plaatsen waren er in die periode wel:

Tour 2013: bergetappe met vijf Pyreneeëncols, achter Daniel Martin.
Tour 2014: Roubaix-etappe, achter Lars Boom.
Tour 2015: aankomst op Plateau de Beille, achter Joaquim Rodríguez
Giro 2016: heuveletappe door de Apennijnen, achter voege vluchter Tim Wellens.
Rio 2016: Fuglsang verliest de sprint om Olympisch goud van Greg van Avermaat.

Eind dit jaar loopt zijn contract bij Astana af en hij opperde onlangs dat het na vijf jaar misschien tijd was voor iets anders. Een goede Tour zou hem een sterke onderhandelingspositie geven, net als de mogelijkheid om vaker als absolute kopman uitgespeeld te worden, in plaats van een gedeeld kopmanschap met Fabio Aru in de Dauphiné en dadelijk in de Tour. Hij schakelde zijn zaakwaarnemer in om alvast eens links en rechts te informeren, hoewel hij een langer verblijf bij Astana ook niet uitsluit. Zijn uitspraken waren nog vers toen hij ijzersterk voor de dag kwam in de Dauphiné. Hij won er twee bergetappes én het eindklassement en liet er onder andere Tourfavorieten Chris Froome en Richie Porte achter zich. Het waren zijn eerste overwinningen in dienst van Astana en de mooiste van zijn carrière, tot nu toe.

Fuglsang verkeert dus in bloedvorm en reed ook tactisch erg sterk in de Dauphiné. Hoewel hij het kopmanschap deelt met Aru, staat er een sterk team tot zijn beschikking met daarin een aantal landgenoten voor hemzelf. Als hij zijn vorm vast kan houden gaat hij zijn beste resultaat uit 2013 verbeteren. De vraag is dan, met hoeveel plaatsen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s