GiroTip 5: Gregor Mühlberger


Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 5 Gregor Mühlberger.

Bora-Hansgrohe start deze Giro zonder uitgesproken kopman. Toch zullen ze op meerdere fronten strijden en zal met name in het klassement op Emanuel Buchmann gelet worden. Hij was TourTip in 2016, en werd toen bijna geruisloos 21e algemeen en derde in het jongerenklassement. In de bergen zal hij worden bijgestaan door Gregor Mühlberger; een van de grootste talenten die het Oostenrijkse wielrennen momenteel voortbrengt.

De 23-jarige Mühlberger begon zijn carrière bij het continentale Tirol Cycling Team en werd in 2014 Oostenrijks kampioen op de weg en tijdrijden bij de beloften. Dat leverde hem een stageplaats op bij Team NetApp-Endura, het huidige Bora-Hansgrohe. Aan het einde van dat seizoen deed hij weer een stapje terug en ging hij rijden bij het continentale Team Felbermeyer. Met winst in de tweede etappe (met aankomst bergop) en het eindklassement van de Vredeskoers deed hij opnieuw van zich spreken. Niet veel later won hij een etappe en het eindklassement in de Ronde van Opper-Oostenrijk.

Mede door deze prestaties kreeg hij wederom een stageplek aangeboden. Namens Bora-Argon18 reed hij als stagiair een sterke Ronde van Tsjechië en ook in de Ronde van de Toekomst liet hij zien bij de beste klimtalenten van dat moment te horen. Mühlberger verdiende er een contract mee en in 2016 bleek hij ook in de zwaardere wedstrijden goed uit de voeten te kunnen. Hij werd tweede op het Oostenrijks kampioenschap en tweede in de eerste editie van Rad am Ring, een loodzware koers op de Nürburgring. 87 renners werden daar uit koers gehaald, slechts 21 bereikten de finish. De Vuelta van 2016 was daarna zijn eerste grote ronde.

Toegegeven, met Peter Sagan, Leopold König, Rafal Majka en Marcus Burghard kan de ploeg een veel imposanter team opstellen. Nu zij om diverse redenen niet van de partij zijn, is het een uitgelezen mogelijkheid voor talenten als Gregor Mühlberger om voor eigen succes te gaan en de  wereld te laten zien dat Bora-Hansgrohe meer is dan alleen Peter Sagan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s