GiroTip 4: Ryan Gibbons


Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 4 Ryan Gibbons.

Vorig jaar rond deze tijd attendeerde ik op de sprinter van Dimension Data die weleens kon gaan verrassen. Hij kon goed een berg over komen en sprintte in de vlakke etappes om de ereplaatsen. Helaas, Kristian Sbaragli kon het voor mij niet waarmaken. Hij begon nog volgens verwachting met twee top-10 plaatsen op Nederlandse bodem, daarna zagen we hem nauwelijks. Dit jaar is Sbaragli opnieuw van de partij namens de Zuid-Afrikaanse formatie. Hij wordt zelfs outsider voor het puntenklassement genoemd. Als het gaat zoals ik vorig jaar omschreef, zou het zomaar kunnen.

Toch wil ik graag de aandacht verleggen naar een andere sprinter van deze ploeg: Ryan Gibbons. Deze 22-jarige Zuid-Afrikaan is bezig aan zijn eerste maanden als prof en de Giro zal dus zijn eerste grote ronde worden. De palmares van Gibbons is nog niet zo heel lang: dit jaar won hij een etappe, het punten- en eindklassement in de Ronde van Langkawi. Daar finishte hij nog vijf keer in de top-5 waardoor hij voldoende marge opbouwde om onder andere Jakub Marezcko achter zich te laten in de klassementen.

Tot en met 2016 kwam Gibbons uit voor Dimension Data for Qhubeka, de opleidingsploeg van Dimension Data. Hij reed er met name in kleinere Italiaanse en Franse wedstrijden. Vanaf augustus 2016 mocht hij als stagiair aan het echte werk ruiken en in de Sparkassen Münsterland Giro liet hij zich gelden met een twaalfde plaats. Op papier geen fantastisch resultaat, maar het was een zware editie met de hele dag regen. De sprint sloeg het peloton uiteen en zorgde ervoor dat het eerste groepje slechts vijftien renners telde. Topfavorieten André Greipel en Marcel Kittel kwamen er die dag helemaal niet aan te pas. Het leverde Gibbons direct een uitnodiging voor het WK van Doha op, dat twee weken later verreden werd.

Zoals gezegd is de palmares van Ryan Gibbons nog niet lang, maar wist hij in korte tijd te overtuigen met een aantal sterke optredens. Hij is getalenteerd en heeft niets te verliezen. Opnieuw dus een jonge sprinter om in de gaten te houden!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s