GiroTip 2: Alexander Foliforov


Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 2 Alexander Foliforov.

Tijdens het verdelen van de wildcards voor de 100e Giro dacht men even dat deze uitsluitend naar Italiaanse ploegen zouden gaan. Al vrij snel had het Russische Gazprom-RusVelo net als in 2016 enigszins verrassend een uitnodiging op zak. Het zorgde voor de nodige commotie onder andere bij Nippo-Vini Fantini en Androni Giocattoli die achter het net visten en zelfs bereid waren om via creatieve voorstellen deelname alsnog af te dwingen.

De Russische equipe verschijnt dus wel aan de start aanstaande vrijdag en kan een succesje wel gebruiken. De ploeg staat dit jaar nog droog en ook vorig jaar werd er niet veel gewonnen. Een van die spaarzame momenten in 2016 dat het wel lukte, was even mooi als verrassend: in de vijftiende etappe reed Folifonov op indrukwekkende wijze naar ritwinst in de klimtijdrit. Hij klopte Steven Kruiswijk met 0.49 seconde. Het is het grootste succes van de ploeg tot nu toe. Ploegmaat Sergey Firsanov werd toen, eveneens verrassend, vierde. Firsanov (vorig jaar 30e algemeen), Folinev (45e) en de sprinter Ivan Savitskiy (2x top-10 in de sprint) zijn ook dit jaar de vooruitgeschoven pionnen van de ploeg.

De Russen gaan uit van een hoge eindklassering voor Foliforov. Met nog nul overwinningen en ereplaatsen dit jaar, is dat een prognose die de nodige onderbouwing mist. Dit jaar was zijn beste eindresultaat in een meerdaagse ronde slechts een 34e plaats. Dat was in de Ronde van de Alpen, een voor klimmers en ronderenners goede voorbereiding op de Giro. Toch maakte hij er indruk en mocht hij na iedere etappe het podium betreden. In de etappes reed Foliforov bergop steeds van voren en verzamelde hij dagelijks bergpunten. De eerste etappe veroverde hij de bergtrui en stond deze niet meer af. Dat we dus iets kunnen verwachten van Foliforov staat zo goed als vast, maar dan hoogstwaarschijnlijk in het bergklassement. Daarin mag hij zelfs tot de topfavorieten worden gerekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s