GiroTip 1: Jakub Mareczko


Zoals gebruikelijk voor iedere grote ronde worden in deze serie renners uitgelicht, anders dan de traditionele top. Van welke renners kunnen we deze ronde iets verwachten, wanneer en waarom? Vandaag in deel 1 Jakub Mareczko.

Mareczko is zoals de naam doet vermoeden Pools van geboorte, maar is toch al bijna zijn hele leven in bezit van de Italiaanse nationaliteit. De sprinter van Wilier-Triestina Selle Italia vierde 30 april zijn 23e verjaardag en is bezig aan zijn derde jaar bij de profs. Voor hij de overstap maakte naar de weg, was hij succesvol op de baan bij de junioren en elite, op Italiaanse- en Europese kampioenschappen. Daarna is zijn erelijst op de weg in korte tijd snel gegroeid. Zo won hij al 28 wedstrijden waarvan 25 als neoprof. Een daarvan behaalde hij dicht bij huis, namelijk in de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali. Opvallend aan bijna alle andere overwinningen is dat hij ze buiten Europa behaalde. Zo werd er gewonnen in Venezuela, Argentinië, Turkije, Maleisië en China, maar was de tegenstand meestal van een heel ander kaliber dan hij in de Giro zal treffen. De laatste voorbereiding vond plaats in de Tour de Bretagne. In de sprint werd er vooral geduelleerd met beloften van continentale teams. Hij werd er derde in de eerste etappe en eerste in de derde. Een prima generale dus al weten we nu nog niet echt waar hij staat.

Het is overigens niet de eerste Girodeelname voor Mareczko. Vorig jaar rond deze tijd was hij al een troef van Wilier-Tristiena. Toen kneep hij tijdens de vijfde etappe voortijdig in de remmen; hij kon geen enkele keer meedoen in de sprint. Een ervaring rijker, een illusie armer was de conclusie. Achteraf bleek niet een gebrek aan kwaliteit, maar een luchtweginfectie opgelopen in de Ronde van Turkije de oorzaak.

Dit jaar deelt hij het kopmanschap met Filippo Pozzato. Dat hij mee kan met de absolute top liet hij sporadisch al zien. In januari 2016 won hij een etappe in de Ronde van San Luis door af te rekenen met onder andere Viviani, Sagan en Richeze. Begin dit jaar, in het door Marcel Kittel gedomineerde sprintersbal van de Ronde van Dubai werd Mareczko in de tweede etappe weliswaar geklopt door Kittel en Groenewegen, maar wist hij in de massasprint onder andere Degenkolb, Modolo, Lobato en Cavendish achter zich te laten.

Na een mislukt debuut is Jakub Mareczko gebrand op revanche en daarvoor krijgt hij zes kansen in de eerste dertien etappes. Achter kanonnen als André Greipel, Fernando Gaviria en Caleb Ewan wordt het voor het tweede echelon sprinters dringen om de ereplaatsen. Een mooie klassering moet er voor Mareczko zeker inzitten, en misschien zelfs wel meer als het deze editie een keer meezit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s