Vuelta-tip 1: Hugh Carthy


Met de olympische wegrace nog vers in het geheugen begint de 71e editie van de Vuelta zaterdag 20 augustus in Ourense met een ploegentijdrit. De derde grote ronde van het jaar heeft opnieuw een sterk deelnemersveld en er moet traditiegetrouw veel geklommen worden. Welke renners, anders dan de traditionele top, moeten we in de gaten gaan houden? In deze vijfdelige serie blikken we alvast vooruit.  

Caja Rural-Seguros RGA is er voor het vijfde opeenvolgende jaar bij. Opnieuw dankzij een wildcard en het wil net als voorgaande edities meedoen om de prijzen. Een etappe (2012), de prijs voor de meest strijdlustigste renner (2013) en twee keer de bolletjestrui (2014 en 2015) werden er tot dusver gewonnen. De huidige selectie bevat behalve ervaren mannen als David Arroyo (vorig jaar nog twaalfde) en Antonio Piedra (etappewinnaar 2012) drie debutanten, met als opvallendste naam Hugh Carthy.

Hugh Carthy is een 22-jarige Brit die voor het tweede jaar in Spaanse dienst rijdt. Dat is al een opvallende combinatie, maar hij valt ook op door zijn postuur. Zijn pezige lijf meet 1.89 meter en weegt nog geen 65 kilo en daarmee gaat hij erg hard bergop. Carthy reed op 19-jarige leeftijd al naar twee tweede plaatsen in de Ronde van Japan en won er zowel het berg- als jongerenklassement. Eén van die etappes was een loodzware klimtijdrit waarin 1100 meter geklommen werd in ongeveer 11 kilometer. Een maand later won hij in de Ronde van Japan een etappe waarbij de laatste zeven kilometer met meer dan acht procent omhooggingen. Hij zou er zowel het jongeren- als eindklassement winnen.

Mede door deze prestaties kon hij de overstap maken van het continentale Rapha-Condor naar het pro-continentale Caja Rural. Daar ging hij een zwaarder programma rijden. Opnieuw toonde hij aan met de besten mee bergop te kunnen, met als hoogtepunt een etappe en de eindoverwinning in de Ronde van Asturië dit jaar. Later, in de Tour du Sud, reed hij aan de zijde van Nairo Quintana bergop naar een mooie derde plaats. Dat had Jonathan Vaughters ook opgemerkt en onlangs tekende het Brits klimtalent een tweejarig contract bij Canondale-Drapac.

Of hij deze Vuelta direct een etappe gaat winnen is mede vanwege het sterke deelnemersveld nog maar de vraag, maar dat we hem gaan zien in de bergen staat vast!

Speel tijdens de Vuelta a España mee met het Cycling Story Koersspel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s