Tourtip 12: Nicolas Edet


In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 12 (slot): Nicolas Edet

De allerlaatste Tourtip is voor de renner die als allerlaatst aan het 198-koppige deelnemersveld werd toegevoegd: Nicolas Edet. Even terug in de tijd, want hoe kwam het dat Edet pas een dag voor de officiële presentatie te horen kreeg dat hij mee mag doen? In een paar dagen tijd bereikten de volgende berichten de media: “Cofidis bouwt ploeg om Bouhanni”, “Bouhanni blesseert zich tijdens nachtelijke vechtpartij” en “Bouhanni vecht zich niet op tijd terug”. De beoogde kopman van Cofidis deelde in de nacht voor het Frans kampioenschap wat rake klappen uit aan dronken hotelgasten die hem uit zijn slaap hielden. Naar eigen zeggen was het zelfverdediging. Hoe dan ook, de daar opgelopen bessure aan zijn hand houdt hem aan de kant en dus moest plots de tactiek worden gewijzigd. Bijna de hele ploeg was om Bouhanni gebouwd.

In het voetbal zagen we voor het EK van 1992 Denemarken plotseling opgeroepen worden als vervanger van het toenmalige Joegoslavië. De spelers kwamen zonder voorbereiding en zonder verwachtingen naar het toernooi. Twee weken later waren ze Europees kampioen. In de Tour van 2014 zagen we Rafal Majka, die terugkwam van een zware Giro waarin hij zesde werd, als laatste opgeroepen worden. Hij verving de uitgevallen Roman Kreuziger en nadat zijn kopman Alberto Contador uitviel, mocht hij voor eigen succes gaan. In de derde week won hij twee etappes en uiteindelijk ook het bergklassement.

Nu zal Nicolas Edet de Tour niet gaan winnen, maar hij is wel direct een outsider voor de bolletjestrui. Deze levert namelijk minder prijzengeld op dan het algemeen klassement. Wie vijfde wordt in het algemeen klassement, krijgt daarvoor €50.000 De winnaar van het bergklassement ontvangt ‘slechts’ €25.000 Daardoor zullen veel klassementsrenners het bergklassement links laten liggen en dat biedt perspectief voor Edet, die niet bepaald een veredelde stagiair is. In tegendeel. Edet kende juist een goede voorbereiding met een derde plaats in de door Nairo Quintana gewonnen Tour du Sud. Edet wint weinig wedstrijden, maar zodra de weg omhoog gaat, is hij wel te porren voor een lange ontsnapping. Zoals in de Tour van 2014, die van Majka dus, waarin hij tijdens de veertiende etappe in de ontsnapping was. Ook Simon Yates en Steven Kruiswijk waren erbij. Edet werd twintigste, voor Kruiswijk en Yates, Majka won die etappe.

In de Tour zat hij weleens vaker mee in de kopgroep, net als in de Vuelta. Zo won hij in de Vuelta van 2013, zonder ook maar één keer met de besten te finishen, de bergtrui. Zijn beste daguitslag was 66e, en na drie weken stond hij op plek 104 van het algemeen klassement, maar hij had wél de bergtrui.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s