Tourtip 10: Peter Stetina


In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 10 Peter Stetina

Peter Stetina was na kopman Bauke Mollema een van de eersten die zeker was van een plekje in de Tourselectie van Trek-Segafredo. Een opvallende selectie want na zijn crash in het voorjaar van 2015 was het nog maar de vraag of de nu 28-jarige Stetina ooit op het hoogste niveau zou terugkeren.

Ongelukken in de koers zijn van alle tijden en vaak zijn ze te voorkomen. Een menselijke fout is dan de oorzaak en in het geval van Stetina is het de parcoursbouwer van de Ronde van het Baskenland die iets te licht dacht over de ijzeren paaltjes op het parcours. Met een pion op de paaltjes, die op 500 meter van de finish op de weg stonden, werd ervan uitgegaan dat een aanstormend peloton deze wel zou opmerken en ontwijken. De eerste renners konden de paaltjes inderdaad ontwijken maar snel daarna ging het mis. Met 60 kilometer per botste Stetina (er vielen nog velen meer) op een paaltje en vloog over de kop, raakte bij het neerkomen het volgende paaltje en lag daarna elf dagen in het ziekenhuis met een verbrijzelde knieschijf, gebroken scheenbeen en vier gebroken ribben. Hij hoorde in die tijd niets van de organisatie en ook vanuit de UCI bleef het stil.

Peter Stetina zou dat jaar, na de Ronde van het Baskenland, als kopman van BMC in de Ronde van Californië rijden. In 2014 werd hij er nog zesde in het algemeen klassement en in 2010 elfde. De verwachtingen waren hooggespannen en hij zou er om de ereplaatsen gaan strijden, maar in plaats daarvan was hij vier maanden uit de competitie. In augustus kwam hij terug, reed in kleine koersen maar speelde daarin geen enkele rol van betekenis. Zijn contract liep af en als beschadigd wielrenner staan de ploegen dan niet voor je in de rij. De verrassing was dan ook groot toen hij bij Trek-Segafredo kon tekenen.

Dit jaar rijdt hij weer een volwaardig programma en een jaar nadat hij aan zijn revalidatie begon, is hij pas terug op niveau. Hij viel op met een tweede plaats in de Koninginnenrit van de Ronde van Californië maar een slechte tijdrit drie dagen later verpestte zijn klassement. Een overwinning bij de profs behaalde de tweevoudig Amerikaans kampioen tijdrijden (onder 23) nog niet, maar hij is helemaal terug in competitie en klaar voor zijn vijfde grote ronde. “Stetina 2.0”, zoals hij zichzelf noemt na zijn zware val, zal deze Tour een van Mollema’s helpers zijn.

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s