Tourtip 9: Emanuel Buchmann


In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 9 Emaunuel Buchmann

Voor het tweede jaar op rij is het ambitieuze Bora-Argon 18 aanwezig in de Tour, wederom zonder grote namen. Simpelweg omdat die er niet zijn. De Duitse Pro-Continentale ploeg heeft het wel op grote namen gemunt en heeft ook al de aanvraag voor een World Tour licentie ingediend. Met het stoppen van IAM Cycling en Tinkoff komen er plekjes vrij en mocht Specialized zich als fietsenleverancier gaan binden aan de ploeg, dan wordt er ook van uitgegaan dat Peter Sagan snel zal tekenen. Tot die tijd doen ze het met renners in de marge, zoals Jan Barta, Dominik Nerz en Sam Bennett (zie ook Tourtip 2 -2015). Een naam binnen de ploeg die we in de toekomst vaker zullen tegenkomen, is die van Emanuel Buchmann.

Emanuel Buchmann heeft nog maar weinig gewonnen, één wedstrijd om precies te zijn. Dat was meteen een grote, namelijk die van het Duits kampioenschap in 2015. Dit jaar was dat kampioenschap een sprintersbal en deed hij het rustiger aan, misschien ook wel omdat hij plannen heeft deze Tour. Hij is niet de kopman van de ploeg maar heeft wel het meeste potentie. Als 22-jarige renner maakte hij vorig jaar zijn Tourdebuut en werd daarin 83e. Een weinigzeggende uitslag maar opvallend was zijn aanvalsdrift in het tweede deel van de Tour. Dat betekent dat hij over een goed herstelvermogen beschikt en dat is wat je nodig hebt om een drieweekse ronde als de Tour tot een goed resultaat te kunnen brengen.

In de elfde etappe van die Tour ging hij in de aanval en finishte hij bovenop de Cauterets uiteindelijk als derde. De etappe was voor Rafal Majka, maar ervaren mannen als Thomas Voeckler en Serge Pauwels werden ruimschoots verslagen. Een dag eerder was de etappe naar La-Pierre-Saint-Martin, een berg uit de buitencategorie, waarin hij stalorders kreeg om bij zijn kopman Dominik Nerz te blijven. Met de handrem erop finishte Buchman als keurig als nummer 36.

Buchman komt in geen enkel lijstje voor, hooguit die van Duitse deelnemers, maar toch acht ik hem kansrijk voor een goed klassement en dan met name het jongerenklassement waarin hij vorig jaar nog negende werd, net achter Wilco Kelderman.

Een gedachte over “Tourtip 9: Emanuel Buchmann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s