Tourtip 5: Jonathan Castroviejo


In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top, zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 5 Jonathan Castroviejo.

Kijkend naar Movistar dan zijn alle ogen gericht op Nairo Quintana, want hij zal het namens de Spaanse formatie wederom gaan opnemen tegen onder andere Froome en Contador in de strijd om het geel. Dit jaar voor het eerst met Alejandro Valverde in de rol van knecht, wat al een artikel op zich kan zijn. Tussen de etappes door de Pyreneeën en de Alpen maken we even tijd voor de tijdrijders, want zij komen aan bod in etappe 13.

Jonathan Castroviejo is dé tijdrijder van Movistar. Zaterdag 15 juli staat met een dikke rode rand omcirkeld in zijn agenda want die dag hoeft hij even niet om te kijken naar zijn kopman, dan is het ieder voor zich. De tijdrit is 37.5 kilometer lang en de eerste zeven en de laatste drie kilometer gaan bergop. Het wordt voor de klassementsmannen een lastige dag want de dag ervoor wordt er gefinisht op de Mont Ventoux. Volle bak tegen de Ventoux omhoog betekent hoogstwaarschijnlijk een mindere tijdrit. Er moeten dus keuzes gemaakt worden die in het voordeel van de tijdrijders kunnen uitvallen. Castroviejo hoeft in etappe 12 niet aan zijn klassement te denken en kan zich sparen, zo ver dat op de kale berg mogelijk is natuurlijk.

Castroviejo is 29 jaar oud en rijdt zijn hele carrière al in Spaanse dienst. Zijn bijnaam La Cabra de Contrarreloj betekent letterlijk De Tijdritgeit en behoeft verder geen uitleg. De prestaties op zijn favoriete onderdeel zijn zoals je mag verwachten van een specialist: in zijn carrière behaalde hij tientallen top-10 plaatsen in een tijdrit en was er onder andere winst in de proloog van Romandië 2013. Ook mocht hij zich tweemaal tot Spaans kampioen laten huldigen, in 2013 en 2015. Als belangrijke schakel van de Movistar trein won hij tweemaal de ploegentijdrit in de Vuelta en droeg hij daardoor zelfs kort de rode leiderstrui. Tijdens het laatste WK werd hij vierde, maar was hij sneller dan bijvoorbeeld Tom Dumoulin, Tony Martin en Rohan Dennis. Zij zijn, samen met Spartacus, zijn grootste concurrenten.

Na twee weken koers en met de Pyreneeën en de Mont Ventoux in de benen valt het te bezien welke renners het best hersteld zijn en hoeveel kracht er in het teambelang verbruikt is, maar dat Movistar met Jonathan Castroviejo een sterke troef kan uitspelen, staat vast.

 

Update: 27-06  Jonathan Castroviejo is afgevallen en zit niet in de Tourselectie van Movistar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s