Tourtip 4: Tsgabu Gebremaryam Grmay


In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top, zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 4 Tsgabu Gebremaryam Grmay.

Vorig jaar verraste MTN-Qhubeka met twee Eritreeërs in de ploeg, waarvan Daniel Teklehaimanot zelfs een aantal dagen in de bolletjestrui reed. Dit jaar heeft Lampre-Merida, dat met zeven (!) verschillende nationaliteiten aan de start verschijnt, een primeur. “Historisch”, zo wordt de deelname van Tsgabu Gebremaryam Grmay genoemd. Terecht, want het is de eerste keer dat er een Ethiopiër aan de start van de Tour de France verschijnt.

Lampre-Merida is al een jaar of vijfentwintig actief in de wielersport en is daarmee de oudste van de deelnemende ploegen. De blauw-roze brigade heeft dan ook een roemrucht verleden, en vierde successen met renners als Maurizio Fondriest, Djamolidin Abdoesjaparov en meer recentelijk Damiano Cunego. Dit jaar lijken ze te gokken op dagsucces in de bergen of in een vlucht, en hebben ze met Louis Meintjes een kandidaat voor het jongerenklassement waarvan misschien wel meer mag worden verwacht dan van kopman Rui Costa.

Voor datzelfde jongerenklassement komt ook Grmay in aanmerking, maar daarin zullen we hem enkel zien als het hele klassement gepubliceerd wordt. Ergens onderaan dus. Geen ramp, de rol van Grmay is immers beperkt tot die van knecht. Toch kan hij wel iets hoor. Hij reed in 2015 al de Giro en de Vuelta. Als hij zich niet hoeft op te offeren, rijdt hij graag van voren in een bergetappe en ook de tijdrit beheerst hij. Dit leidde al tot een tweede plaats in het bergklassement van de Dauphiné eerder deze maand en van de Tour des Fjords van 2014, maar overwinningen boekte hij nog niet in dienst van een ploeg.

Op het nationaal kampioenschap was hij al een paar keer de beste. Zowel in de wegwedstrijd als in de tijdrit, maar zijn grootste succes boekte hij in 2015 toen hij het Afrikaans Continentaal kampioenschap tijdrijden won. Zijn huidige kopman Louis Meintjes gaf hij toen met bijna anderhalve minuut klop.

Na de Tour van 2015 werden Kudus en Teklehaimanot in Eritrea als helden onthaald en geëerd. De kans is groot dat Tsgabu Gebremaryan Grmay hetzelfde overkomt (maar dan in Ethiopië), helemaal als de regisseur hem weet te vinden wanneer Grmay een poging onderneemt nog meer geschiedenis te schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s