Tourtip 3: Bryan Coquard


In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 3: Bryan Coquard

Ook Direct Energie, voorheen Team Europcar, is er weer bij op uitnodiging van de Tourorganisatie. De volledig uit Franse renners bestaande equipe kent een paar opvallende namen. Sylvain Chavanel en Thomas Voeckler, samen goed voor 28 Tourstarts en 7 etappeoverwinningen, zijn de veteranen van de ploeg. We zullen ze hoogstwaarschijnlijk in een ontsnapping tegenkomen, maar het beste is er inmiddels wel vanaf. Voor dagsucces zal Bryan Coquard moeten zorgen.

Dan moet het wel even meezitten, want Coquard is sprintkanon van beroep en de concurrentie is moordend. Wil hij winnen dan dient hij af te rekenen met André Greipel, Marcel Kittel, Mark Cavendish, Aexander Kristoff, Peter Sagan, om maar eens wat namen te noemen. Coquard won in zijn twee eerdere deelnames nog geen etappe maar was al wel dichtbij. In 2015 werd hij al eens derde en tweede (etappe 21) en werd hij vijfde in het klassement om de groene trui. In 2014 werd hij met mindere uitslagen zelfs derde in datzelfde klassement. Dat hij de Tour uitrijdt lijkt, zonder tussenkomst van het noodlot, een zekerheidje.

Coquard is nog maar 24 jaar oud en was eerder actief op de baan. Hierop werd hij meerdere malen Frans kampioen op verschillende onderdelen. Ook werd hij Europees- en wereldkampioen, en was er zilver op de Olympische Spelen van 2012. Dit jaar wil hij definitief aansluiten bij de absolute wereldtop van het sprintersgilde op de weg en hij is hard op weg. Van de 26 overwinningen bij de profs behaalde hij er elf in het huidige seizoen en ook won hij dit jaar het sprintersklassement van drie meerdaagse wedstrijden. Weliswaar niet de allergrootste wedstrijden, maar hij zal hoe dan ook met een goed gevoel naar de Tour afreizen. Door zijn goede en constante prestaties dit jaar pakte Coquard net voor de Tourstart ook nog de leiding in de UCI Europe Tour.

Zo won hij in de voorbereiding van de Tour de eerste twee etappes van Route du Sud. Later, in etappe vier, viel hij uit op de afdaling van de Tourmalet. Geen valpartij of blessure, ‘slechts’ een onderkoeling. Eerder dit jaar, in de vierdaagse van Duinkerken, was hij in drie etappes de sterkste en werd hij in de twee andere etappes tweede (de vierdaagse duurt hier vijf dagen). In grotere wedstrijden viel hij ook op. Afgelopen april werd hij knap vierde in de Amstel Gold Race en in maart dacht hij Dwars door Vlaanderen te winnen. De foto gemaakt aan de finish zal hij niet in zijn plakboek met hoogtepunten hebben gedaan. Ik tip hem voor minimaal een overwinning in de massasprint en top-3 van het klassement om de groene trui.

Opvallend: Zijn laatste 20 overwinningen zijn allemaal in Franse koersen behaald.

 

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cyclingstory Koersspel en word de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s