Girotip 5: Leigh Howard


Aftellend naar de Girostart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het koersspel? Vandaag in deel 5 Leigh Howard.

In het slot van deze vijfdelige serie de eerste niet-Italiaan. Van de Zwitserse formatie IAM Cycling had ik graag de Italiaanse kopman Matteo Pelucchi willen noemen als tip voor de Giro, zij het niet dat hij dusdanig wisselvallig presteert dat het maar de vraag is of hij er over een aantal etappes nog bij is. Pelucchi is sprinter van beroep en één van het kaliber Viviani. In de drie eerder gereden grote rondes kwam hij niet tot winst en viel hij uit. Dat gebeurde ook bij andere grote wedstrijden. Pech was vaak de belangrijkste oorzaak.

Ervan uitgaande dat het hem ook dit jaar niet gaat lukken om tot etappewinst te komen, stel ik voor de aandacht te verleggen naar de 26-jarige Australiër Leigh Howard. Howard verwierf faam op de baan met meerdere Australische- en wereldtitels op diverse onderdelen. In 2010 en 2011 kwam hij op de weg op het hoogste niveau uit voor HTC-Columbia en won hij etappes in de Ronde van Oman en de Ster ZLM Toer. Ook het Kampioenschap van Vlaanderen schreef hij op zijn naam. Van 2012 tot en met 2015 kwam hij uit voor Orica Greenedge en ook daar pakte hij zo nu en dan een overwinning.

Howard begint vandaag aan zijn vierde grote ronde. Eerder reed hij de Vuelta twee keer uit in de rol van knecht. In 2013 reed hij al eens in de Giro maar niet de drie volle weken. Doordat zijn ploeg niet volledig kan vertrouwen op Pelucchi is hij de tweede man en kan hij een beschermde status krijgen. Dit jaar behaalde Howard een opmerkelijk resultaat. Hij won de Clásica de Almeria, een koers die vanwege noodweer was ingekort tot slechts 21 kilometer.

 

 

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel tijdens de Giro d’Italia en wordt de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s