Girotip 3: Stefano Pirazzi


Aftellend naar de Girostart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het koersspel? Vandaag in deel 3 Stefano Pirazzi.


De Pro Continentale ploeg Bardiani CSF komt vrijdag met een volledig Italiaanse ploeg naar de start in Apeldoorn. Dat kan ook niet anders want ze hebben louter Italianen onder contract. Deelname aan de Giro danken ze aan de wildcard die ze sinds de invoering van UCI Pro Tour (met uitzondering van 2009) jaarlijks ontvangen. Voor deze wildcard was dit jaar Team Roompot-Oranje Peloton lange tijd in een lobby verwikkeld.

Tot dusver is de ploeg erg succesvol in de Giro gebleken met bijna jaarlijks één of meerdere etappeoverwinningen. Ook werd de bergtrui in 2013 al door Pirazzi gewonnen door meerdere keren in de juiste vlucht te zitten en zo de bergpunten te verzamelen. Omdat sprinter van de ploeg Nicola Ruffoni al twee jaar droog staat en daarna slechts sporadisch ereplaatsen bij elkaar sprintte, wordt er nu weer vooral gekeken naar Pirazzi.

De klimmer van de ploeg was drie keer de best geklasseerde renner, maar verder dan een 22e plaats in het algemeen klassement zat er nog niet in. Wel won hij een etappe, in 2014. Dit was overigens geen bergetappe maar een vlakke die gewonnen werd nadat hij in de vlucht van de dag afrekende met onder andere Tim Wellens en Thomas de Gendt. In zijn zes eerdere Giro deelnames gokte hij vaker op de ontsnapping maar met uitzondering van de gewonnen bergtrui, zonder noemenswaardige resultaat.

Pirazzi won dit jaar een etappe in de Internationale Wielerweek maar voor verder succes moeten we een stukje terug in de tijd: in 2012 won hij het bergklassement van de Tireno Adriatico en werd hij tweede in het bergklassement van de Giro.
Het doel van zijn ploeg voor deze Giro is net als andere jaren duidelijk: etappes winnen. En als het kan ook de bergtrui. Nu de op papier sterkere mannen en grotere ploegen de ambities meer naar het algemeen klassement hebben verschoven, lijkt Stefano Pirazzi wederom een serieuze kandidaat voor het blauw.

 

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel tijdens de Giro d’Italia en wordt de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s