Girotip 2: Kristian Sbaragli


Aftellend naar de Girostart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 2 Kristian Sbaragli.

De Giro kende jarenlang een puntensysteem waarbij de winnaar van een bergetappe net zoveel punten kreeg voor het sprintersklassement als de winnaar van een vlakke etappe. Sinds 2014 is de opzet veranderd waardoor het weer een klassement voor de sprinters is geworden. In de sprints zullen de ogen vooral gericht zijn op wereldtoppers als Marcel Kittel en André Greipel die aan hun stand verplicht zijn overwinningen te boeken. Maar, het is de verwachting dat Kittel en Greipel niet tot Turijn in koers blijven (de Tour is het hoofddoel) en dus niet meestrijden om de maglia rosso passione, de rode sprinterstrui. Dat biedt perspectief voor Sbargli. Wie? Kristian Sbaragli is de naam.

 

Sbargli is de sprinter van Dimension Data (vorig jaar MTN Qhubeka) en deze ploeg weet iedere grote ronde weer te verrassen, dus waarom nu niet? Van Sbaragli is maar weinig bekend bij het grote publiek. De 26-jarige Italiaan reed vorig jaar vooral een minder aansprekend programma met onder andere wedstrijden in Denemarken, Turkije, Noorwegen, Luxemburg en Oostenrijk. Daarin werd hij wel uitgespeeld als kopman voor de vlakke etappes en sprintte hij maar liefst 28 keer naar een top-10 plaats. Zijn enige overwinning is er meteen één om in te lijsten: In de Vuelta van 2015 versloeg hij in de sprint John Degenkolb en José Joaquin Rojas. Dit zijn tevens de twee sprinters die hij voor zich moest dulden in het puntenklassement die Vuelta. Tijdens de gewonnen etappe was er nauwelijks sprake van een echte massasprint omdat er net voor het ingaan van de finale nog een klim van de tweede categorie wachtte die het peloton stevig uitdunde. Of hij een vuist kan maken in het sprintersgeweld is dan ook even afwachten, maar dat hij een heuvel goed verteerd heeft hij bewezen; niet een onbelangrijk detail in de Giro.

 

Statistisch gezien is het niet meer dan logisch dat Sbaragli in de vijf vlakke etappes top-10 rijdt, en ook in de heuvelachtige etappes mogen we dus nog iets van hem verwachten. Of hij opnieuw tot een overwinning in een grote ronde komt is nog maar de vraag want de concurrentie is moordend. Behalve met Kittel en Greipel moet hij onder andere zien af te rekenen met Caleb Ewan en de Italiaanse sprinters Nizollo, Viviani, Mareczko en Modolo.

 

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel tijdens de Giro d’Italia en wordt de beste ploegleider!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s