Organisatie zet Vincenzo Nibali uit La Vuelta – Cycling Story


Op de startlijst van de Vuelta a España kan een streep gezet worden door de naam van Vincenzo Nibali. De Italiaan van Astana is na de tweede etappe door de organisatie uit de koers gezet, nadat hij zich een eindje had laten meeslepen door een volgauto van zijn ploeg. Even daarvoor was Nibali op achterstand geraakt door een massale valpartij.

De winnaar van de Vuelta a España van 2010 reed op twintig kilometer van de finish op 1’30” achterstand achter het peloton aan, maar slaagde er binnen negen kilometer in terug te keren. Op basis van televisiebeelden, waarop duidelijk de overtreding van de spelregels was waar te nemen, kon de wedstrijdjury niet anders dan Nibali uit de koers te nemen.

Op de beelden is te zien hoe Nibali in zijn Italiaanse kampioenstrui naar de kop rijdt van een grotere groep renners, die achterop is geraakt. Plots duikt de blauwe ploegauto van Astana op naast de Italiaan en is te zien hoe hij het venster van de wagen vastpakt. Vervolgens is te zien hoe de bestuurder van de bolide het gaspedaal indrukt en de klassementsrenner meeneemt op sleeptouw.

Lastige beslissing
,,De beelden laten duidelijk zien dat Nibali zeker 200 meter aan de auto heeft gehangen”, zegt Bruno Valcic, de voorzitter van het wedstrijdcommissariaat. ,,De jury heeft besloten Nibali te diskwalificeren. Ook Alexandre Shefer, de ploegleider die achter het stuur zat van de Astana-volgauto, is uit de wedstrijd gezet. ,,Het was een lastige beslissing, maar nadat we de beelden bekeken hadden was het duidelijk dat we deze renner geen andere straf konden geven dan deze”, aldus Valcic.

Vincenzo Nibali is de vierde uitvaller deze Vuelta a España. Eerder moesten Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Matteo Pelucchi en David Tanner (beide IAM Cycling) de strijd staken na de valpartij op dertig kilometer van de meet, waarbij ook Nibali betrokken was.

http://www.cyclingstory.nl/2015/08/23/organisatie-zet-vincenzo-nibali-uit-la-vuelta/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s