Vuelta-tip 1: Maciej Bodnar


De 70e editie van de Vuelta begint zaterdag 22 augustus in Puerto Banús aan de Costa del Sol, in het zuiden van Spanje. Behalve het volledige podium van de afgelopen Tour verschijnen er nog veel grote namen aan de start. Maar op wie moeten we letten, behalve de traditionele top? In deze korte serie worden een aantal renners uitgelicht.  

Vuelta-tip 1: Maciej Bodnar
De Tijdrit

De 30-jarige Maciej Bodnar startte zijn profcarrière in 2007 bij Liquigas. Dat werd Liquigas-Cannondale en dat werd weer Cannondale Pro Cycling Team. Jaren bleef hij zijn ploeg trouw. Dit is zijn eerste jaar in dienst van Tinkoff-Saxo. Tot nu toe verscheen Bodnar acht keer eerder aan de start van een grote ronde, en alle acht werden uitgereden. Dit wordt zijn vierde Vuelta.

Tijdens de Vuelta zal er in de Russische ploeg veel Pools worden gesproken, want met onder andere landgenoot Pawel Poljanski is hij geselecteerd om kopman Rafał Majka naar een goed klassement te loodsen. Bodnar is meervoudig Pools kampioen tijdrijden en reed in zijn carrière op deze discipline al aardig wat ereplaatsen bijeen. Zijn taak is om, als motor van de ploeg, in de ultrakorte openingsploegentijdrit Majka goed weg te zetten in het eerste algemeen klassement. In de ploegentijdrit van de Vuelta 2014 reed hij in dienst van Cannondale naar een tweede plek. Afgelopen Tour werd zijn huidige ploeg Tinkoff Saxo vierde op deze discipline. Zolang zijn kopman in koers is, zal hij in dienst rijden. Pas in etappe 17 zijn de schijnwerpers weer op hemzelf gericht, als de individuele tijdrit van ruim 38 kilometer op het programma staat. Het parcours in Burgos is met slechts 130 hoogtemeters vlak te noemen, en heeft geen klimmetje over kasseien zoals later op het WK in Richmond. Rohan Dennis, winnaar van de tijdrit in de Tour, is niet van de partij. Tom Dumoulin wel, evenals Fabian Cancellara.
In zijn carrière won Bodnar, behalve een aantal keer de Poolse kampioenschappen, één tijdrit. Dat was in De Panne in 2014. Met zijn huidige vorm zit het ook wel goed: in de onlangs verreden Ronde van Polen won hij voor eigen publiek een heuveletappe nadat hij na een ontsnapping zijn medevluchters versloeg in de sprint. In de dit jaar verreden tijdritten werd hij twee keer vierde, een keer vijfde en een keer tiende. Een logische keus van de ploegleiding om Bodnar mee te nemen. Voor de tijdrit behoort hij tot de outsiders.

Bodnar

Speel tijdens de Vuelta a España mee met het Cycling Story Koersspel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s