De tweede week voor de renners van Team Tourtip


13 Tourtips, 16 etappes gehad, nog 5 te gaan. Hoe verging het de renners uit de Tourtip-serie de tweede week? Een korte terugblik:
10) De eerste echte berg komt voorbij en Froome laat zien wie de baas is; hij rijdt op de enige klim alles aan gort. Zijn overwinning kon niet echt een verrassing genoemd worden. Tussen de grote mannen van het klassement laat Adam Yates wederom zien een enorm talent te zijn en finishte voor de tweede keer knap als zevende. Sinds Tourtip 9 ook voor niemand een verrassing meer.

11) De daaropvolgende etappe werd vooraf een loterij genoemd. De bergen zitten ruim voor de finish en de slotklim is er één die perspectief biedt voor vluchters en renners als Serge Pauwels. Hij voldoet tweemaal aan de verwachting: door vandaag aan te vallen en door niet te winnen. Daniel Martin probeerde eveneens zijn nu al mislukte klassement glans te geven door mee te gaan en van alle deelnemers was er slechts eentje sneller. Het leverde wel wat tijdwinst op dat hem uitzicht bood op de top-20 van het klassement, voor wat het halverwege de Tour waard is.

12) Bora-Argon18 kopman Dominik Nerz is nét uit de Tour of Jan Bartá neemt de benen. Het levert hem een niet veelzeggende zesde plaats op, bovenop Plateau de Beille, net voor de voor zijn kopman jagende Alejandro Valverde. Achteraan zwoegt ploeggenoot Sam Bennet in de bus om binnen de tijd te finishen. De positie van Vansummeren wordt niet meer genoemd door Maarten Ducrot; hij is er niet mee bij. Ook Rui Costa is er niet meer bij; het was weer niet zijn jaar.

13) “Alles wat Greg van Avermaet doet, doet Philippe Gilbert beter en dus stel ik van Avermaet niet op mijn team”. Waar ging het mis bij mij? Dat Gilbert niet meedoet was al langer bekend en dat van Avermaet kans maakt op minimaal één etappe ook. Hij was al eens dichtbij, maar vandaag is hij de sterkste van allemaal. Voor hij uit de Tour stapt om naar zijn hoogzwangere vrouw te gaan, moest hij minimaal een keer winnen. Toch blijft hij in koers om in dienst van de kopman van Garderen te rijden. De term Gilbert-light zal ik (voor in ieder geval vandaag) terugnemen.

14) Met in de finale twee bergen van de tweede en één van de vierde categorie leek etappe 14 weer een kans voor vluchters. Op de slotklim leek Simon Yates te gaan verrassen maar de klim was hem net iets te lang. Een eervolle vermelding behorend bij zijn tiende plaats is waar hij het voorlopig mee moet doen. De verrassing van de dag staat op naam van Eduardo Sepúlveda. Na twee weken stond hij keurig in de top-20 en deze Argentijnse klimmer maakte een sterke indruk. Na een gebroken ketting stond hij zijn ploegleider op te wachten voor een nieuwe fiets. Deze negeerde hem, maar een collega van AG2R zag het en bood onmiddellijk een lift aan van ongeveer 100 meter. De Tourdirectie was onverbiddelijk en diskwalificeerde Sepúlveda direct.

15) Mij favorieten Belg van dit jaar (“Dit 24-jarige talent van Lotto-Soudal kan tijdrijden, klimmen en het rondewerk; precies wat ik nodig heb in mijn team!”) bleek vooral goed in het knechten. Tim Wellens finisht vooral in de achterhoede maar mede dankzij zijn knechtwerk schreef zijn kopman zijn derde etappeoverwinning bij.

16) Weer zat Daniel Teklehaimanot in de vlucht van de dag maar dit keer kon hij geen noemenswaardige geschiedenis schrijven. Na een mindere etappe voor de Tourtiprenners is het wachten is op Merhawi Kudus en Kristijan Durasek in de Alpen. Eerst maar weer eens een dagje bijkomen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s