Een terugblik op de eerste Tourweek


13 Tourtips, 9 etappes gehad, 12 te gaan. Hoe ging het de eerste week?

1) Tom Dumoulin (TourTip4) kon zomaar eens gaan afrekenen met zijn grootste concurrenten op de tijdrit, Fabian Cancellara en Tony Martin, en het eerste Nederlandse geel sinds 1989 pakken. Dat lukte net niet. Hij was erg dichtbij het geel, maar de eerder gestarte Rohan Dennis ging met de zege en het geel aan de haal. Rohan is dan ook “a fucking animal” (TourTip 6) volgens zijn ploegmaats als het om hardrijden gaat. Dominik Nerz (TT2) kon geen potten breken; wel zijn stuur.

Dominik Nerz TT

2) De volgende etappe was voor de sprinters. De eerste serieuze vlucht was voor Jan Bárta (TT2). Bauke Mollema (TT8) kon het trucje met de waaier van 2013 niet herhalen en zat bij aankomst op Neeltje Jans in het verkeerde peloton. De treintjes van de sprintersploegen weigerden dienst en de toch gestarte Nacer Bouhanni (TT3) was niet aanwezig toen er om de prijzen gereden werd.

3) Op de Muur van Huy hoopte ik op Alejandro Valverde (TT5) maar het lijkt duidelijk dat zijn rol ondersteunend aan Nairo Quintana is en hij werd ‘slechts’ elfde. Daniel Martin (TT11) werd vierde, Tejay van Garderen (TT6) zesde, Simon Yates (TT9) achtste en Bauke Mollema tiende.

4) De rit over de kasseien was niet zwaar genoeg; zo’n beetje iedereen kon volgen. Enkele klassementsmannen zoals Daniel Martin komen toch op achterstand binnen. Johan Vansummeren (TT12) werd zelfs 183e.

5) In de vijfde etappe lijkt het een sprint uit het boekje te worden. Bouhanni is al afgestapt en Sam Bennet (TT2) komt een kwartier nadat zijn specialiteit uitgevoerd werd rond de 150e plaats binnen, met vlak bij hem Kenneth Vanbilsen (TT12), die met het wegvallen van Bouhanni op zijn kans wacht.

6) Die kans komt in de etappe naar Le Havre waar hij in de ontsnapping van de dag zit. Het levert niets op; aanvallers verliezen nou eenmaal vaker dan dat ze winnen. De bolletjestrui gaat naar Eritrea. Naar Daniel Teklehaymanot (TT1); een primeur. De aankomst leek ook perfect voor Gilbert, als hij mee zou doen. Gilbert-light (TT12) kwam te kort en werd helaas ‘slechts’ vijfde.
Teklehaimanot

7) De TV-kijkende Tourfan klaagde vervolgens over de saaie etappe. “Lafste peloton” werd het peloton genoemd. De renners waren blij dat er een keer een etappe normaal verreden werd en sprinttreintjes werden geformeerd. Bennet deed waar ik hem voor getipt had en werd keurig tiende in de massasprint.

8) Op de Mûr de Bretagne liet Adam Yates zich voor het eerst zien en reed keurig naar een zevende plaats, vóór Froome Mollema en Van Garderen. Wout Poels (TT10) liet zich ook zien, aan de toeschouwers die het geduld konden opbrengen te wachten, en werd op twee na laatste.

9) “Gezien de verwachtingen in de ploegentijdrit is het verstandig sowieso een BMC-renner op te stellen”. Tot de laatste seconde was het spannend en nu was het Team Sky die gedacht moest hebben “It was no fun … ”
BMC.TTT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s