Tourtip 12: een Belg


Aftellend naar de Tourstart worden in deze reportage voor Cyclingstory.nl renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in de Tourpoule?
Vandaag in deel 12: een Belg.

België heeft een rijke Tourhistorie. Eddy Merckx won vijf keer de Tour en in totaal 34 ritten, Freddy Maertens won er vijftien en in zijn drie deelnames pakte hij iedere keer de groene trui. Behalve met deze twee grootheden hebben de Belgen nog vele successen geboekt in de Tour; een Belg in mijn Tourpoule zou dus niet misstaan, maar welke?

Het laatste succes boekte Jan Bakelants, dit jaar in de Tour namens AG2R, hij reed in 2013 even in het geel nadat hij de tweede etappe verrassend won. Hij reed met vijf anderen weg in de laatste kilometer en het plan leek te mislukken. Zijn medevluchters geloofden er niet in maar Bakelants zette door. Het is dan ook een aanvaller, maar wel een met een beknopte erelijst. Strijdlust is er altijd, maar aanvallers verliezen meestal; het duurde dan ook lang voor Bakelants opgenomen werd voor de Tour. Zijn ploegmaat Johan Vansummeren begint aan zijn negende Tour en ondanks dat hij goed over de kasseien en de heuvels kan, wint hij ook vrij weinig. Dan is hij knecht, dan weer kopman … Als hij wint is het wel meteen raak; Parijs-Roubaix won hij in 2010. Met Degenkolb, Kristoff en vele anderen zal hij de vierde etappe aangekruist hebben die over kasseistroken gaat. Het leuke aan Vansummeren is dat Maarten Ducrot mij in de live-uitzending continu vertelt waar hij fietst (“kijk daar heb je die lange Vansummeren”), maar dat levert natuurlijk niks op voor mijn team. Team Cofidis moet met een plan B komen, als Bouhanni definitief niet mee kan doen. Kenneth Vanbilsen, normaliter onderdeel van de sprinttrein van Bouhanni, is dan een kandidaat om het namens de Franse ploeg in de sprint te gaan doen. Hij reed louter voor kleine ploegen en dit wordt zijn eerste grote ronde. Ik zie hem eerder in een ontsnapping dan bij de eerste tien na een massasprint. Het Belgische Etixx-Quickstep neemt welgeteld één Belg mee. En net die ene zal gaan knechten. Julien Vermote zal het dus ook niet worden voor mijn team. Serge Pauwels van MTN-Qhubeka is een aardige renner voor het middengebergte; helaas wijzen de statistieken uit dat het geen verstandige keuze is hem op te stellen. Greg van Avermaet namens BMC en Sep Vanmarcke namens LottoNL-Jumbo dan. Die lijken de beste papieren te hebben voor een goed resultaat, maar beide hebben mij nog niet overtuigd. Vanmarcke leek veruit de sterkste renner van het voorjaar maar kon dat niet omzetten in overwinningen. Van Avermaet is een geweldige renner, maar voor mij blijft hij een beetje Gilbert-light; alles wat hij presteerde, deed Gilbert beter.

Ik heb ze nog lang niet allemaal gehad maar de keuze lijkt te gaan naar Tim Wellens. Dit 24-jarige talent van Lotto-Soudal kan tijdrijden, klimmen en het rondewerk; precies wat ik nodig heb in mijn team!

2 gedachten over “Tourtip 12: een Belg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s