Tourtip 10: Wout Poels


Aftellend naar de Tourstart worden in deze reportage voor Cyclingstory.nl renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in de Tourpoule? Vandaag in deel 10  Wout Poels.

Wout Poels
Na een mislukte Giro voor Team Sky met Leopold König als eerste luitenant van Richie Porte, mag Wout Poels proberen Chris Froome succesvoller over de bergen te begeleiden. Poels werd een grootse carrière voorspeld als kopman in de grote ronden maar een aantal flinke blessures door valpartijen en ook ziekte stonden tot dusver aansprekende resultaten helaas in de weg.

Wout Poels was gewend aan het kopmanschap en werd in een vrije of beschermde rol al eens 17e in de Vuelta, 21e in de Giro en 28e in de Tour. Winnen deed hij vooral in de kleinere rondes, als hij fit was. Sinds dit jaar rijdt hij in dienst van Team Sky, waar zijn potentieel niet onopgemerkt is gebleven. Hij ging met Froome drie weken op trainingskamp en zou op een enkele wedstrijd na hetzelfde programma rijden. Nadat hij zijn schouder brak in de Waalse Pijl stond hij weer eens een tijdje buitenspel, en pas in de Dauphiné reed hij zijn eerste koers. In de ploegentijdrit daar, loste hij binnen tien kilometer (Karsten Kroon daarover: “Lastig parcours waarop hard gebeukt wordt en de zwakkere direct afvallen”) maar later die week viel hij op door een ijzersterke koninginnenrit te rijden: de eerder besproken ploegentactiek kon niet worden uitgevoerd doordat Poels veel sterker bleek dan een aantal van zijn ploeggenoten. Als laatste helper gaf hij op de laatste klim flink gas waardoor alle concurrenten van zijn kopman het nakijken hadden; Froome hoefde het alleen nog maar af te maken, en dat deed hij. Poels kwam daarna nog als achtste over de finish en bewees de ultieme kandidaat te zijn Team Sky in de persoon van Chris Froome aan de Tourwinst te helpen.

Doordat hij even niet gekoerst heeft, is de verwachting dat hij nog sterker wordt en op tijd de juiste Tourvorm te pakken heeft. Als meesterknecht van Froome in de Tour zal hij veel van voren te zien zijn, en wellicht gaat dat gepaard met een goed klassement.

In de rol van meesterknecht zal Poels de nodige punten pakken, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Ondanks dat ik hem graag zie rijden, stel hem daarom niet op in mijn Tourpoule.

Een gedachte over “Tourtip 10: Wout Poels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s